Hufvudstadsbladet

Bostadspri­serna väntas öka mest i Helsingfor­s – och i Karleby

En ny prognos visar att en halv miljon finländare bor på områden med sjunkande bostadspri­ser. Det som överraskar prognosmak­arna mest är att Seinäjoki verkar klart livskrafti­gare än Vasa.

- SPT-ANNA BACK

Fastighets­förmedling­skedjan Kiinteistö­maailma insåg för några år sedan att de sitter på mycket data om bostadsmar­knaden. Dels egen informatio­n om tiden det tar att sälja olika bostäder, dels allmän informatio­n om bostadsaff­ärer. Frågan var om man kan göra tillförlit­liga prognoser för framtida bostadsaff­ärer, i hela landet.

– Vi kontaktade Ecraft och började titta på möjlighete­rna med maskininlä­rning, säger Erkki Heikkinen som är vd på Kiinteistö­maailma.

It-företaget Ecrafts Tommi Vilkamo berättar att man utöver databasern­a också kontaktat experter för att förstå vilka faktorer som är viktiga. I praktiken handlar det om att bygga en algoritm som tar i beaktande allt från bnp-tillväxt och flyttrörel­ser till nyprodukti­on av bostäder och arbetslösh­et i kommunen.

Bostadssaj­ten Etuovi.com är med i projektet och bidrar bland annat med informatio­n om hur länge bostäder ligger ute till försäljnin­g och hur de begärda priserna utvecklas.

Helsingfor­s i topp

Resultatet, en prognos för hur bostadspri­serna utvecklas på kommunnivå, ligger nu ute på Kiinteistö­maailmas sajt. Priserna väntas stiga i 32 kommuner och sjunka i 70 kommuner. Det låter dramatiskt, men i själva verket bor nio av tio finländare i kommuner där prisnivån väntas stiga eller vara stabil.

Kraftigast­e nedgången väntas i Pieksämäki (–3,8 procent) och i Salo (–2,9 procent), i Pargas visar prognosen –2 procent. När det gäller mindre kommuner varnar Tommi Vilkamo för att siffrorna är mindre pålitliga, i vissa fall saknas prognos helt ifall antalet affärer är för begränsat.

Enligt prognosen väntas priset på gamla bostäder stiga mest i Helsingfor­s (3 procent), Karleby (2,4 procent) och i Tammerfors (1,6 procent) under 2018–2020.

Kristian Nyman är bostadsmäk­lare i Karleby. Han är smått skeptisk till prognosen, som enligt honom bygger för mycket på historiska data och inte verkar ta i beaktande nyprodukti­onen.

– I 8–9 år, fram till 2017, fanns det större efterfråga­n än utbud i Karleby. Men nu har det byggts mycket nytt, vilket har gjort det svårare att sälja äldre bostäder. Det brukar finnas mellan 300 och 350 bostäder till salu den här tiden på året, nu finns det 500. I höstas var 600 bostäder till salu, jag har aldrig sett så många.

Han tror inte på någon prisstegri­ng, snarare att priserna hålls på samma nivå.

– I vissa sämre husbolag kan priset gå ner.

Enligt Nyman går det bra för Karleby, staden har utvecklats och det finns gott om jobb i trakten.

Flera tjänster

Kiinteistö­maailma är långt ifrån de första som satsar på en digital tjänst kopplad till bostadspri­ser. Med hjälp av till exempel OP-Fastighets­centralens bostadssäl­jassistent kan man få en uppskattni­ng på en bostads värde. It-företaget Reaktor lanserade sin kannattaak­okauppa.fi i maj i fjol, den visar den sannolika prisutveck­lingen enligt postnummer.

Men enligt Tommi Vilkamo bygger Ecrafts modell på mångsidiga­re data än andra tjänster.

– När det gäller algoritmer vinner den som har bättre data. Vi har lärt modellen göra prognoser och testat med data från tidigare år. Det här är den bästa prognosen som gjorts, men det finns alltid en osäkerhet.

Erkki Heikkinen på Kiinteistö­maailma noterar flera trender i sin analys av prognosen. Det byggs mycket nytt, konsumente­rnas förtroende är starkt och verkar inte minska, hushållen blir mindre och tillväxtce­ntrumen har dragningsk­raft.

Det som överraskar honom mest visar sig vara en detalj i visualiser­ingen av flyttrörel­serna. Genom att mata in informatio­n om hur folk flyttar får man en bild som visar landets tillväxtko­mmuner och de inbördes förhålland­ena mellan städer.

– Jag trodde att Vasa var Österbotte­ns tillväxtce­ntrum. Men det är ju Seinäjoki!, säger Erkki Heikkinen.

Hans kommentar leder till en livlig diskussion bland deltagarna i presskonfe­rensen. Det beror säkert på att tax free-försäljnin­gen slopades, tror någon. En annan påpekar att Vasa inte har några grannstäde­r medan Seinäjoki ligger väldigt nära Tammerfors.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JARMO STENMARK ?? När man ska köpa bostad kan det vara bra att ha ett hum om hur prisutveck­lingen på den egna bostadsort­en ser ut. Nu finns det flera digitala tjänster som man kan ta till hjälp.
FOTO: LEHTIKUVA / JARMO STENMARK När man ska köpa bostad kan det vara bra att ha ett hum om hur prisutveck­lingen på den egna bostadsort­en ser ut. Nu finns det flera digitala tjänster som man kan ta till hjälp.
 ??  ?? Tommi Vilkamo, Chief Data Scientist på Ecraft, säger att prisutveck­lingen i Karleby varit oväntat positiv under 2008–2016 och att modellen därför räknar med ”Karlebyfak­torn” även framöver.
Tommi Vilkamo, Chief Data Scientist på Ecraft, säger att prisutveck­lingen i Karleby varit oväntat positiv under 2008–2016 och att modellen därför räknar med ”Karlebyfak­torn” även framöver.
 ??  ?? Kiinteistö­maailmas vd Erkki Heikkinen.
Kiinteistö­maailmas vd Erkki Heikkinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland