Hufvudstadsbladet

Skolor stängs för att hejda koleran

Zambias huvudstad Lusaka har drabbats av ett omfattande kolerautbr­ott. För att hejda smittsprid­ning har regeringen förbjudit gatuförsäl­jning och offentliga sammankoms­ter. Dessutom har man stängt landets alla skolor.

- TT/EMMA GYLLESTAD

– Man är mer försiktig och tvättar sig oftare. Vi har också köpt klorin att ha i till exempel diskvattne­t för att vara på den säkra sidan. Vi tillhör ju inte riskgruppe­n men det är klart att man är extra försiktig, säger svenska Sara Holsbrink som bor i Lusaka med sin familj.

Kanyama, ett fattigt område i Luska, är värst drabbat, enligt nyhetsbyrå­n AFP. I området, med cirka 370 000 invånare, har befolkning­en trotsat myndighete­rnas förbud mot gatuförsäl­jning och militär har satts in för att upprätthål­la förbudet. Dessutom infördes nattligt utegångsfö­rbud mellan klockan 18 och 06 i helgen, rapportera­r Reuters.

– Landet har registrera­t 114 nya fall under de senaste 24 timmarna, vilket ger sammanlagt 2 672 sedan sjukdomen bröt ut, säger hälsovårds­minister Chitalu Chilufya till journalist­er.

Kolerautbr­ottet har sedan i oktober krävt minst 65 liv i Lusaka, uppger lokalamedi­er.

Nu ska över 4 miljoner personer som bor i de mest drabbade områdena vaccineras.

– Det går ut sms från hälsovårds­departemen­tet några gånger i veckan med informatio­n om läget. Och det får alla som har ett mobilabonn­emang, säger Sara Holsbrink

På måndagen skulle skolorna i Zambia börja efter jullovet, men nu håller landets alla skolor stängt på obestämd framtid för att hindra smittsprid­ningen.

– Vi har fått veta att det kommer nytt besked om hur länge skolorna ska vara stängda den 30 januari, säger Sara Holsbrink.

President Edgar Lungu har sagt att han var ”djupt oroad” med sjukdomsut­bredningen, och skyller på vatten från grunda brunnar, ohälsosamm­a villkor i bostadsomr­åden och offentliga områden samt förorenad mat.

 ?? DREW
FOTO: TT / AP / RICHARD ?? Zambias president Edgar Lungu skyller kolerautbr­ottet bland annat på ohälsosamm­a villkor i bostadsomr­åden.
DREW FOTO: TT / AP / RICHARD Zambias president Edgar Lungu skyller kolerautbr­ottet bland annat på ohälsosamm­a villkor i bostadsomr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland