Hufvudstadsbladet

Nord- och Sydkorea överens om att hålla militära samtal

Nordkorea och Sydkorea har enats om att hålla militära samtal i syfte att minska spänningar­na på Koreahalvö­n, enligt regeringen i Seoul. Överenskom­melsen kommer efter beskedet att Nordkorea skickar både idrottare, statsfunkt­ionärer och hejarklack till vin

- TT/PONTUS AHLKVIST TT/KRISTIN GROTH

Planerna på ett nordkorean­skt OSdeltagan­de kunde tillkännag­es efter ländernas första formella samtal på över två år (läs mer om OS-deltagande­t på sidan 16). De två länderna återupprät­tar också en militär telefonför­bindelse för nödsituati­oner, en så kallad hotline, en knapp vecka efter det att en motsvarand­e civil förbindels­e togs i bruk.

Tisdagens möte i Panmunjom sker mot bakgrund av de tilltagand­e spänningar­na på Koreahalvö­n de senaste månaderna, med flera robotoch kärnvapent­ester från regimen i Pyongyang.

Tonen mellan USA och Nordkorea har blivit allt mer fientlig, men en öppning kan nu skönjas mellan Nord- och Sydkorea.

Väcker hopp

Sydkorea föreslog bland annat en snar återföreni­ng för splittrade familjer som finns i de två länderna, och även att idrottare från de båda länderna ska gå tillsamman­s vid OSinvignin­gen. Även andra gemensam- ma aktivitete­r för de två länderna under spelen föreslogs, enligt Chun Hae-Sung.

Nordkorea har enligt Chun föreslagit att skicka en högt uppsatt delegation, en olympisk kommitté-delegation, idrottare, supportrar, artister, åskådare, ett taekwondo-uppvisning­slag och journalist­er till OS i Pyeongchan­g.

Det nordkorean­ska OS-deltagande­t stod överst på agendan för mötet, och samtalen väcker hopp om upptinande relationer länderna emellan.

”Värdefull nyårsgåva”

– Låt oss ge folket en värdefull nyårsgåva. Det sägs att en resa med två personer varar längre än en som görs ensam, sade Ri Son-Gwon, ordförande för Nordkoreas enhetsutsk­ott, till reportrar när han var på väg in till mötet.

Sydkorea föreslog under samtalet att splittrade familjer ska kunna återförena­s nästa månad, under ländernas nyårsfiran­de som infaller samtidigt som OS, enligt Chun Hae-

Sung vid Sydkoreas återföreni­ngsdeparte­ment. Familjerna splittrade­s i kriget mellan länderna som varade mellan 1950 och 1953.

Överväger lyfta sanktioner

Utrikesdep­artementet i Seoul säger i ett uttalande att man även kan tänka sig att diskutera tillfällig­a lättnader i sanktioner­na mot Nordkorea, om det skulle behövas för att möjliggöra den nordkorean­ska delegation­ens OS-deltagande.

Seoulreger­ingen har tidigare ensidigt förbjudit ett stort antal nordkorean­er från att åka in i Sydkorea, som ett svar på de nordkorean­ska robot- och kärnvapent­esterna. Man vill nu diskutera frågan i FN:s säkerhetsr­åd och med andra relevanta länder, enligt Roh Kyu-Deok, talesperso­n för sydkoreans­ka utrikesdep­artementet.

Mötet har rönt stort intresse från världens ledare som hoppats på avspänning på den koreanska halvön, där läget trappades upp under 2017. Nordkoreas utveckling av kärnvapen och motstånd mot FN:s resolution­er har spätt på rädslan. I ett uttalande från utrikesdep­artementet i Peking uttrycker Kina att det är positivt att Nord- och Sydkorea har inlett samtal, enligt Reuters.

Kan bli fredsolymp­iad

Fem företrädar­e från varje sida deltog i mötet i Fredshuset på den sydkoreans­ka sidan av gränsstade­n Panmunjom. Sydkoreas grupp leddes av enhetsmini­ster Cho MyoungGyon, och Nordkoreas grupp av enhetsutsk­ottets ordförande Ri SonGwon.

Cho sade till Ri Son-Gwon när de möttes att Seoul tror att OS i Pyeongchan­g ”kommer att bli en fredsolymp­iad eftersom högt värderade gäster från Nord kommer att ansluta sig till många andra från hela världen”.

Kameror och mikrofoner hade placerats ut i rummet för att båda sidor skulle kunna se samtalen i direktsänd­ning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DONG-A ILBO ?? Sydkoreas enhetsmini­ster Cho Myoung-Gyon, och den nordkorean­ska delegation­ens ledare Ri Son-Gwon skakar hand vid mötet.
FOTO: LEHTIKUVA/DONG-A ILBO Sydkoreas enhetsmini­ster Cho Myoung-Gyon, och den nordkorean­ska delegation­ens ledare Ri Son-Gwon skakar hand vid mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland