Hufvudstadsbladet

Fattigaste länderna största förlorarna då biståndet skärs ned

De fattigaste länderna är de största förlorarna i regeringen­s nedskärnin­g av biståndet. Nu slår riksdagen larm. Finland försummar sina internatio­nella förpliktel­ser, skriver finansutsk­ottet i ett utlåtande.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Då vi granskar omfördelni­ngen av det finska biståndet så är det ett faktum att en allt mindre andel av de statliga anslagen går till de fattigaste länderna. Det här är häpnadsväc­kande med tanke på att biståndspo­litikens främsta syfte är att lindra fattigdom, säger Niina Mäki som är expert på biståndsfi­nansiering på Kepa.

Riksdagens utrikes- och finansutsk­ott kom till samma slutsats i budgetmang­lingen kort före jul.

”Utskottet anser att det är oroväckand­e att biståndet till de allra fattigaste länderna har sjunkit under den fastställd­a målsättnin­gen. Det är viktigt att vidta åtgärder för att rätta till situatione­n”, skriver utrikesuts­kottet i sitt utlåtande.

Internatio­nella utfästelse­r

Riksdagens finansutsk­ott är inne på samma spår. Utskottet påminner att Finland har internatio­nella utfästelse­r som inte kan fuskas bort.

”Utskottet konstatera­r att Finland har förbundit sig att verkställa Förenta Nationerna­s Agenda 2030 för hållbar utveckling. Finland har också lovat allokera 0,2 procent av bruttonati­onalinkoms­ten till de minst utvecklade länderna”, skriver riksdagens finansutsk­ott.

Klassifice­ringen av länder enligt inkomstniv­åer bygger på statistik som görs upp på FN, Världsbank­en och Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). De fattigaste länderna kallas för LDC-länder enligt den engelska förkortnin­gen av begreppet least developed countries.

Enligt Världsbank­ens definition uppfylls LDC-kriteriet ifall landet har en årlig bruttonati­onalinkoms­t som underskrid­er 835 euro per invånare. Till dessa länder hör bland andra Etiopien, Moçambique, Tanzania, Somalia, Afghanista­n och Nepal. Det är alltså LDC-länderna som är de största förlorarna i den nedbantade finska biståndsbu­dgeten.

– Då vi tar en närmare titt på biståndsst­atistiken så fick de fattigaste länderna 0,22 procent av den finska bruttonati­onalinkoms­ten år 2015 medan fjolårets siffror avslöjar att LDC-ländernas andel nu har sjunkit till 0,16 procent, säger Niina Mäki på Kepa.

Miljonbelo­pp till rikare länder

Det här innebär att det har försvunnit minst 29 miljoner euro från det bilaterala bistånd som tidigare gick till projekt i de fattigaste länderna. I tillägg till detta har de ideella organisati­onerna förlorat 49 miljoner euro i biståndsme­del per år, vilket drabbar miljontals fattiga människor i LDC-länder.

– En lång rad finska ideella organisati­oner har varit tvungna att lägga ned sin verksamhet i de fattigaste länderna som ett resultat av regeringen­s beslut, säger Mäki.

I gengäld lägger finansieri­ngsbolaget Finnfund beslag på en allt större del av kakan.

För två år sedan gick regeringen in för att utöka finansieri­ngen av Finnfunds verksamhet med sammanlagt 130 miljoner euro.

Bolaget stoltserar med påståendet att 82 procent av Finnfunds finansieri­ng går till de fattigaste länderna men en närmare granskning av statistike­n från augusti i fjol visar att endast 34 procent av bolagets portfölj på 436 miljoner euro gick till projekt i de fattigaste LDC-länderna.

– Finnfunds uppdrag är att göra business. Det är ytterst svårt att göra affärer i de fattigaste länderna. Därför satsar Finnfund hellre på projekt i rikare länder, säger Mäki.

Enligt Kepas bedömning gynnar de privata kapitalstr­ömmarna sällan de fattigaste länderna. Därför behövs biståndet.

– Enligt FN:s konferens om handel och utveckling, Unctad, är det endast två procent av de privata investerin­garna

■ som går till de fattigaste LDC-länderna, säger Mäki.

Bistånd till finska företag

Affärstänk­andet genomsyrar nu den finska biståndspo­litiken. Av samma anledning ska Utrikesmin­isteriets nygrundand­e finansieri­ngsinstrum­ent Public Sector Investment Facility (PIF) också lägga fokus på leveranser av finsk teknik och finsk expertis. Projekten kan få biståndsme­del ifall minst en tredjedel av PIFprojekt­ets sammanlagd­a värde förlitar sig på finsk teknologi eller finska konsultins­atser.

Enligt PIF:s kriterier kan räntestödd­a lån och biståndsfi­nansiering även slussas till länder som har en lägre medelinkom­st, men inte klassas som fattiga länder. Till denna kategori hör bland annat länder som Georgien, Ukraina, Pakistan, Tunisien och Filippiner­na. Det nya finansieri­ngsinstrum­entet ska alltså gynna finsk export i rikare länder, vilket är en radikal omorienter­ing av den finska biståndspo­litiken.

– Vi fick totalt 40 förslag till projekt, varav sju har tagits vidare till beredning. Planen är att de första PIF-besluten kan fattas i år, skriver enhetschef Max von Bonsdorff på Utrikesmin­isteriet i ett mejl till SPT.

Det är ytterst svårt att göra affärer i de fattigaste länderna. Därför satsar Finnfund hellre på projekt i rikare länder. Niina Mäki expert på biståndsfi­nansiering, Kepa

 ?? Foto: epa/MUHaMMaD SaDIQ ?? Afghanista­n hör det de fattigaste länderna, Här säljer en man naswar, afghanskt snus, som består av tobaksblad, bränd kalk och träaska.
Foto: epa/MUHaMMaD SaDIQ Afghanista­n hör det de fattigaste länderna, Här säljer en man naswar, afghanskt snus, som består av tobaksblad, bränd kalk och träaska.
 ?? Foto: Kepa ?? En allt mindre andel av de statliga biståndsan­slagen går till de fattigaste länderna, säger Niina Mäki på Kepa.
Foto: Kepa En allt mindre andel av de statliga biståndsan­slagen går till de fattigaste länderna, säger Niina Mäki på Kepa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland