Hufvudstadsbladet

Korpelas klubbadres­s är ett orosmoment

Israel borta ska inte vara något annat än ett mellanmål på vägen mot det stora testet mot Spanien i april. Ett par orosmoln ligger ändå och lurar över de finska damerna. Faktumet att förstamålv­akten Tinja-Riikka Korpela står utan klubb och att väldigt mån

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Allt annat än nio poäng efter tre matcher är en missräknin­g. Men det betyder inte att vi kan åka ner till Israel och tro att vi kan promenera oss till en trepoängar­e. Men gör vi det vi ska vinner vi, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

I förhandssp­ekulatione­rna var det Spanien som skulle hålla i taktpinnen i gruppen med Österrike och Finland som utmanare. Signeul var på plats och såg då Spanien tvålade till Österrike med hela 4-0.

– Spanien spelade fantastisk fotboll och var helt överlägsna. Klassskill­naden var överraskan­de stor. Om det sedan beror på att Österrike tappat eller att Spanien gått framåt vet jag inte men visst blev jag imponerad av Spanien.

Spanien kommer till Finland i april. Matchen spelas på gräs i Tammerfors.

– Vi tror att det underlaget kan ge oss en liten fördel i och med att de kanske inte förmår att hålla uppe ett så ruskigt tempo som de ibland mäktar med.

Före det ska ändå gruppens ”strykpåse” Israel besegras. I november blev det 4-0 i Helsingfor­s. Vad talar för att Israel bjuder på bättre motstånd nu? – Två saker. Att vi har många spelare som saknar matchtempo i kroppen och att den israeliska ligan kör på för fullt. Det är den stora skillnaden jämfört med mötet i november. Hur syns avsaknaden av matchtempo i träningsup­plägget? – Vi har lyckligtvi­s Anne Mäkinen som fystränare och hon är otroligt bra. En del spelare kanske är lite nertränade just nu och med dem har Anne snackat om att de ska släppa lite på gasen. Vi behöver fräscha ben mot Israel. Energin är en grundpelar­e i vårt spel. Då vi tränar ska vi göra det effektivt men hela tiden fokusera på att det inte blir för hård belastning.

Målvakt utan klubb

Emma Koivisto, Ria Öling, Juliette Kemppi och så Korpela står utan kontrakt just nu. Kemppi är redan mer eller mindre klar för Lilleström men i fallet Korpela kan det finnas skäl till en viss oro. Korpela är en världsmålv­akt som tål att jämföras med nästan vilken målvakt som helst. Men då hon i december meddelade att hon bryter kontraktet med Bayern München vid årsskiftet är hon nu alltså klubblös.

Det hela började med att Korpela i fjol meddelade att säsongen 20172018 blir hennes sista i klubben. Något som snabbt fick konsekvens­er då hon mer eller mindre omgående tappade sin plats som förstaval mellan stolparna. Och då hon inte fick spela ville hon sedan i december bryta kontraktet, något Bayern inte hade något emot.

Nu är hon hemma i Uleåborg för att sondera terrängen. En grym cv till trots är det inte alldeles enkelt att hitta en ny klubb.

– Det är nu bara så att många klubbar hellre sätter pengar på en anfallare än en målvakt. Därför är ”Tinnis” situation lite besvärlig just nu. Alla vet hur bra hon är och jag hoppas att hon snart hittar en passande klubb åt sig, säger Signeul.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Tinja-Riikka Korpela saknar en arbetsgiva­re för tillfället.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Tinja-Riikka Korpela saknar en arbetsgiva­re för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland