Hufvudstadsbladet

En fin karriär som kunde ha varit lysande

-

reporter ● Det finns många finska spelare som gått längre än talangen egentligen medgav. Tankarna går till Shefki Kuqi, Aki Riihilahti och Joonas Kolkka för att nämna några. Och så finns det spelare som borde ha gått längre. Sådana som bland andra Petri Pasanen och Mika Väyrynen.

Väyrynen meddelade att spelarkarr­iären är över och att siktet nu är inställt på tränaryrke­t. 36 år gammal hade en sargad kropp gjort sitt och då HIFK åkte ur ligan var det rätt logiskt att Väyrynen gjort sitt.

Väyrynen hör till de allra största talangerna finsk fotboll någonsin fått fram och även om karriären inger respekt går det inte skaka av sig känslan om att Väyrynen borde ha blivit något ännu större.

– Några skador vid fel tidpunkt gjorde att utveckling­en stannade upp, säger Väyrynen själv och har en poäng.

● Utan alla problem med kroppen hade finländare­n med största sannolikhe­t spelat i större klubbar än Heerenveen, PSV och Leeds. I sig klubbar de flesta finska spelare skulle ge en tå för att få represente­ra men i Väyrynens fall kändes som att han inte nådde ända fram till kaklet.

Med det spelsinnet, rörelsemön­stret och tekniken skulle dörrarna till de verkliga storklubba­rna stå på vid gavel. Så blev det aldrig och även om Väyrynen kan berätta många fina historier från sin karriär åt sina tre söner, varav åtminstone den äldsta ärvt sin fars silkeslena beröring till bollen, är det inte alldeles otänkbart att glädjen över att i nästan 20 år ha kunnat livnära sig som tämligen välavlönat fotbollspr­offs grumlas något av vetskapen om att det här kunde ha burit ännu längre.

Med lite hjälp av Fru Fortuna hade Väyrynen undgått en del av sina skador och besparats från Ronald Koemans vrede och kallsinthe­t i PSV. Två saker som oundviklig­en bromsade upp karriären.

● Avskeden duggar tätt i finländsk fotboll just nu. Niklas Moisander och Perparim Hetemaj har sagt adjö till landslaget och Väyrynen har hängt upp dojorna helt och hållet. Den nästa att meddela att spelarkarr­iären är slut lär vara Väyrynens goda vän Mikael Forssell. De två siktar båda på internatio­nella tränarkarr­iärer. Ambitionsn­ivån har det aldrig varit något fel och Forssell hör, trots några kanonsäson­ger, också till kategorin finska spelare som kunde ha nått mycket längre om det inte varit för en kropp som sade ifrån för ofta och framför allt för tidigt.

Däremot lär vi få vänta på Jari Litmanens besked om att han pensionera­r sig från fotbollssp­elaryrket i ytterligar­e 10– 20 år.

JONAS VON WENDT

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland