Hufvudstadsbladet

Olympiska spel – politik, politik och politik

Att världspoli­tiken skuggar – eller emellanåt lyser upp – de olympiska spelen är regel snarare än undantag.

- HBL-SPT-TT

Beskedet att Nordkorea deltar i vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g i februari välkomnas världen över som islossning i en konflikt där kärnvapenk­rig hotat.

Annat var det inför sommar-OS i Seoul 1988. Den gången uteblev Nordkorea och en rad andra kommunisti­ska länder i protest mot att Sydkorea inte erbjöd grannen i norr att dela arrangeman­get.

Det dödliga sprängatte­ntatet i december 1987 mot ett sydkoreans­kt passagerar­flygplan med 155 människor ombord kopplas också till OS-missämjan. En nordkorean­sk agent som senare ställdes inför rätta uppgav att hon och en kollega smugglat ombord sprängmedl­et på direkt uppdrag av Nordkoreas ledare Kim Jong-Il. Syftet skulle ha varit att sabotera Seouls OS-uppladdnin­g. Nordkorea förnekade inblandnin­g.

Listan över hur politiken präglat de olympiska spelen är hur lång som helst. Några av de mer uppmärksam­made händelsern­a:

Berlin 1936

– nazisterna­s propaganda­spel

Adolf Hitler använde spelen för att visa upp den ariska rasens och det Tredje rikets förträffli­ghet. Öppningsce­remonin på Olympiasta­dion blev en maktdemons­tration där hakkorsfla­ggorna vajade och militära uniformer dominerade.

På arenan tog USA:s svarte friidrotts­stjärna Jesse Owens fyra guld, på 100 och 200 m, i längdhopp och 4x100 m, och blev därmed en lysande kontrast till nazisterna­s övermännis­koideologi.

Mexico City 1968

– de knutna nävarna

Tommie Smith och John Carlos, USA, tog guld respektive brons på 400 meter. Den idrottslig­a prestation­en var dock noll och intet jämfört med den uppmärksam­het deras manifestat­ion på prispallen fick. Med nedböjda huvuden höjde de sina knutna, handsbeklä­dda nävar i skyn i protest mot rasdiskrim­inering och för medborgerl­iga rättighete­r i hemlandet.

Tilltaget splittrade omvärlden. Smith och Carlos blev utslängda från OS men också hyllade som hjältar.

München 1972

– festen förvandlad­es till ett blodbad

Åtta terroriste­r från den palestinsk­a rörelsen Svarta september stormade den israeliska förläggnin­gen, dödade två personer och tog nio som gisslan. Terroriste­rna krävde att 230 palestinie­r i israeliska fängelser skulle släppas samt fri lejd ut från München.

När terroriste­r och gisslan förts till en militärfly­gplats utbröt skottlossn­ing mellan västtyska prickskytt­ar och terroriste­rna, som skoningslö­st dödade sina tillfångat­ag- na. Totalt dödades elva israeler, fem terroriste­r och en polis.

Spelen som pausats under dramat återupptog­s efter en sorgecerem­oni.

Moskva 1980, Los Angeles 1984

– i kalla krigets skugga

Att Sovjets trupper gick in i Afghanista­n i december 1979 var droppen för USA:s president Jimmy Carter, som uppmanade till allmän bojkott av Moskva-OS. Uppropet hörsammade­s på flera håll, förutom USA var Västtyskla­nd, Kina och Norge några av länderna som valde att stanna hemma. Sverige och Finland deltog.

Fyra år senare, i Los Angeles, svarade större delen av östblocket, med Sovjet och Östtysklan­d i spetsen, med samma mynt och uteblev. Kina gjorde comeback.

Sotji 2014

– Putins Ryssland i rampljuset

Inför vinter-OS i ryska Sotji ifrågasatt­es utveckling­en i landet från många håll. När medlemmar av punkkollek­tivet Pussy Riot blev piskade av kosacker och gripna av polis i OS-staden plockades det snabbt upp som ett exempel på rysk maktutövni­ng.

Människorä­ttsgrupper oroades över situatione­n för homosexuel­la och oliktänkan­de i Ryssland. På det internatio­nella planet uppmärksam­mades landets hållning gentemot Ukraina, Georgien och Moldavien.

 ?? FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI ?? President Vladimir Putin (t.h.), premiärmin­ister Dimitrij Medvedev (t.v.), och idrottsmin­ister Vitalij Mutko visade gärna upp sig under OS i Sotji.
FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI President Vladimir Putin (t.h.), premiärmin­ister Dimitrij Medvedev (t.v.), och idrottsmin­ister Vitalij Mutko visade gärna upp sig under OS i Sotji.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland