Hufvudstadsbladet

Tidigare idrottare mår bra psykiskt – men super mer än andra

Intensivt tränande och tävlingsin­riktade pojkar mår psykiskt bättre än andra som unga vuxna. Men idrottare tar lätt till flaskan och gillar också snus. Det visar en ny undersökni­ng som Institutet för hälsa och välfärd genomfört.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Pojkar som idrottar mycket mår bättre än andra i senare år, oavsett ålder och utbildning, skriver THL , som undersökt reserviste­r i åldern 20–35.

– Idrott för barn och unga är ett viktigt verktyg för att förbättra med- borgarnas psykiska hälsa, säger specialfor­skare Kaija Appelqvist­Schmidlech­ner.

Appelqvist-Schmidlech­ner säger att organisera­d idrott lär barn sociala färdighete­r och att knyta vänskapsba­nd. Dessutom kan en tränare fungera som en extra rollmodell i en ung persons liv.

Det är också bra för unga att lära sig att sätta upp klara mål, kontroller­a utmaningar och att vara ihärdiga. Vilken nivå en ung pojke idrottar på spelar också roll – ju högre nivå, desto bättre mår personen i framtiden.

Baksidan: Idrottare gillar att supa

Men allt är inte guld och gröna skogar för unga män som idrottat som barn. THL:s forskare är oroade tidigare idrottares snus- och alkoholanv­ändning. THL hoppas på att tränare och föreningar är vaksamma och tar ställning mot rusmedel.

680 män deltog i THL:s undersökni­ng.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland