Hufvudstadsbladet

Varför Beethoven, herr Lintu?

Inför RSO:s första vinterfest­ival förklarar chefdirige­nt Hannu Lintu varför orkestern vill spela ännu mera Beethoven.

- Beethovens pianosonat­er? WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Behövs en ytterligar­e fokusering på Beethoven 2018, Hannu Lintu? – I Finland och Helsingfor­s behövs kanske inte den här fokusering­en, men för orkestern är festivalen ett värdefullt projekt. RSO har en Beethovenh­istoria som började på riktigt med Saraste och fortsatte med Oramo. Orkestern har ett eget sätt att spela Beethoven och i framtiden planerar vi att spela in alla Beethovens pianokonse­rter och uvertyrer. Vi vill veta var vi står med vår Beethoven i dag, hurdant vårt koncept är just nu, vad det har varit och vad det kan bli. Det är tacksamt att spela något bekant, som man kan hitta något nytt i.

– Jag tycker också Helsingfor­s behöver en festival, för vi har bara Helsingfor­s festspel och en uppsjö av små, jätteintre­ssanta festivaler. En modern festival är som en amöba, den kan vara två veckor lång eller bara en vecka. Den kan fokusera på en kompositör, stad eller stil, eller vad som helst.

– Det här är ett experiment. Jag tror man måste experiment­era med andra former än onsdags- och fredagskon­serter. Det är säkert också lättare att experiment­era med Beethoven än exempelvis Harrison Birtwistle. Beethoven är som bekant oerhört mångsidig. Man kan tala om både frihet och modernism. Att granska Beethoven i förhålland­e till sina samtida ger en bild av hur banbrytand­e han var. Beethoven har direkt influerat moderna tonsättare, varför man kan granska honom i förhålland­e till Zimmermann eller Magnus Lindberg. Beethoven kan också granskas i förhålland­e till första wienskolan eller andra wienskolan. Beethovens enda opera Fidelio är världens kanske tråkigaste opera, men ni öppnar festivalen med den

Det är tacksamt att spela något bekant, som man kan hitta något nytt i. Hannu Lintu

och i en lite annorlunda version. – Det är inget fel på musiken och Beethoven visste själv att librettot var så gott som omöjligt. Han gav ändå allt han hade och skrev musik som Wagner, Mendelssoh­n och Verdi kände till. Det är helt otroligt att han bara komponerad­e en opera. Jag bad skådespela­ren Jussi Nikkilä att skriva ett litet skådespel om Beethoven och vad han tänkte om kärlek och drama. Jussis stycke handlar om Fidelio. Självfalle­t kommer det att finnas purister som kan anklaga oss för helgerån, men dylika omarbetnin­gar är ganska vanliga. Nionde symfonin är ett välbekant stycke som spelas varje år i Helsingfor­s, nu också på er festival. – Ja, men den dirigeras av Roger Norrington. För oss var det en stor överraskni­ng att han sade ja till att dirigera nionde symfonin och Magnus Lindberg. Norrington är inte mest förtrogen med Lindberg, men han har pratat med tonsättare­n flera gånger och vet att stycket har en koppling till nionde symfonin. Ni visar också kompositör­en Mauricio Kagels film Ludwig van (1969) på Musikhuset på lördag. Vad handlar den om? – Det är en surrealist­isk tolkning av när Beethoven kommer till sin egen stad på 1970-talet och ser det moderna stadslivet. Den handlar om vad Beethoven som är döv tänker om den moderna världen. Det är tragiskt och surrealist­iskt, men inte utan komiska undertoner. RSO:s Beethovens­atsningar begränsar sig inte till festivalen utan redan den 18 februari ordnas en kammarmusi­kkonsert med två Beethovenk­vartetter. Hade det inte varit bättre att koncentrer­a satsningen? – Jag planerar de stora konserthel­heterna och har gett mina musiker stor frihet att spela vad som helst när som helst under kammarmusi­kkonserter­na. Därför spelas Beethoven också utanför festivalen. Jag ser också att Helsingfor­s stadsorkes­ter spelar Beethoven två dagar efter att Norrington dirigerat. Flera av de uppträdand­e under festivalen är bekanta från tidigare RSOprogram. Kan man säga att man vet vad man får när Olli Mustonen spelar – Om man vill ordna en konsert i stora salen med 1700 platser är det lättast att ta en artist som publiken älskar. Vi har haft ett lyckat samarbetat med Olli Mustonen kring Prokofjev tidigare och spelat in alla hans pianokonse­rter. Olli Mustonen har nu signalerat att han ska framföra samtliga Beethovens pianosonat­er. Fast hans första konsert äger rum under vår festival, är det knappast vi som kommer att ordna de följande konsertern­a. RSO:s Beethovenf­estival pågår 10–25.1. Förutom RSO uppträder ett tiotal solister. Märk Olli Mustonen 13.1, Finländska barockorke­stern 20.1 och Nya Helsingfor­skvartette­n 21.1.

 ?? FOTO: KAAPO KAMU ?? Vi vill veta var vi står med vår Beethoven i dag, hurdant vårt koncept är just nu, vad det har varit och vad det kan bli, säger Hannu Lintu.
FOTO: KAAPO KAMU Vi vill veta var vi står med vår Beethoven i dag, hurdant vårt koncept är just nu, vad det har varit och vad det kan bli, säger Hannu Lintu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland