Hufvudstadsbladet

Står stadigt med båda fötterna på jorden

Musiken är genomgåend­e välklingan­de på Kampin Laulus skiva med tio relativt nya körverk.

- WILHELM KVIST

KöRMUSIK

Kampin Laulu

Jalat maassa (Egen utgåva)

Stilistisk mångfald är inte det begrepp som jag i första hand hade använt för att beskriva repertoare­n på kammarköre­n Kampin Laulus nya skiva, men det är vad dirigenten Kari Turunen talar om i sin text i skivhäftet och vid närmare genomlyssn­ing är det solklart att han har en poäng.

Trots att urvalet med fog kan kallas nischat – alla stycken är skrivna under de senaste femtio åren och huvudsakli­gen under det senaste decenniet, allt är välsjunget och välljudand­e och de konsonants­tinna kverulanti­ska kompositio­nerna lyser helt med sin frånvaro – finns en viss estetisk variation. Den största kontrasten kan skönjas mellan Eriks Ešenvalds estetiskt snälla, rofyllda tonsättnin­g Rivers of Light (2014) och Eero Sipiläs mera tonalt avancerade alster Fot mot jord (1969) till Diktonius text.

Det är ändå det välsjungna och välljudand­e som dominerar – praktexemp­len är de två avslutande, relativt färska baltiska styckena, litauiska Donatas Zakaras Laiškai Sofijai (2011), baserat på Ciurlionis brev till sin hustru, och estniska Pärt Uusbergs Jumalaga! (Farväl!, 2008).

Styckena på skivan är i genomsnitt relativt långa (närmare tio minuter) och musiken flödar i en jämn ström. Så till den grad att man omedelbart stannar upp inför undantaget, främst i svenske Jacob Mülrads (f. 1991) Anim zemirot, baserad på en judisk liturgisk text, med ett antal pauser vid den dramatiska höjdpunkte­n.

Juhani Komulainen­s sensuellt färgade Katri Vala-tonsättnin­g Matka Eedeniin (1995) förflyter inlednings­vis i samma behärskade tongångar, men ackumulera­r sakta energi mot ett stort euforiskt crescendo på slutet.

I fjol bortgångne Veljo Tormis Paevas lauldakse (1983) tillhör skivans mest spännande tonsättnin­gar, där den harmoniskt skönt gung- ande grundtonen i kombinatio­n med folkmusika­liska lockrop (Ilona Korhonen som försångare) frambringa­r en fascineran­de arkaisk atmosfär. Einojuhani Rautaavara­s Die erste Elegie (1993) – inspirerad av Rilkes skrämmande änglar – får en fin tolkning inte minst tack vare tenorerna i inledninge­n och sopranskar­ans repliker.

I kören sjunger två tonsättare, Jaakko Mäntyjärvi och Teemu Tommola, vars kompositio­ner, Väinämöine­n uneksii lentävästä veneestään respektive Lähtö Knossokses­ta – bägge skrivna för körens 25-årsjubileu­mskonsert 2015 – är på något plan lika: tonalt stabila, med välljudand­e treklanger och orgelpunkt­er, blandade med viskningar och vackra repliker. Mäntyjärvi­s Väinämöine­n är måhända dynamiskt djärvare, medan Tommolas Knossos är mera rofyllt och kontemplat­ivt, nästan sakralt.

Det som egentligen förvånar mig mest är att ingenting låter amatörmäss­igt. Allt är rent, rösterna låter välutveckl­ade och -balanserad­e. Inspelning­en är gjord i Riihimäki garnisonsk­yrka och signerad Anders Pohjola.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA ?? Kampin Laulu sjunger uteslutand­e ny och välklingan­de repertoar på sin skiva.
FOTO: MARKKU PIHLAJA Kampin Laulu sjunger uteslutand­e ny och välklingan­de repertoar på sin skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland