Hufvudstadsbladet

Nytt år, nya melodramat­iska låtar och en nykomling

-

Etablerade artisterna Lana Del Rey, BØRNS och James Blake står för årets första bästa låtar. Men nykomlinge­n Rosie Carney imponerar kanske mest med singeln K. VINCENT – JAMES BLAKE ■ Brittiska R&B/soul-artisten James Blake är på många sätt fascineran­de. Dels för att han aldrig blivit riktigt känd, trots hyllning av kritiker. Dels för att han ständigt utvecklar sin musikalisk­a inriktning och således är oförutsägb­ar. Det är också få artister som varit aktiva i nästan tio år men som det finns så lite personlig informatio­n om.

När James Blake nu släppt en cover

på Don McLeans låt Vincent fortsätter han att göra finkänslig­t dramatisk och vacker musik utan att egentligen avslöja något om sig själv. Vincent är ursprungli­gen skriven som en hyllning till konstnären Vincent van Gogh, men i den här versionen känns det mer som att Blake sjunger till en nära vän. Låten är också mer akustisk än Blakes tidigare musik och slutresult­atet är både berörande och musikalisk­t behagligt.

K. – ROSIE CARNEY

■ Irländska folkartist­en Rosie Carney har släppt ett antal singlar under det senaste året, men hon var ett okänt namn för mig tills jag hörde singeln K. Det behövdes dock bara några takter för att väcka mitt intresse.

K. är framför allt välproduce­rad, med olika elektronis­ka element som sömlöst flyter in i varandra och skapar dynamik. Texten är dessutom enkel att relatera till och Carneys stundvis viskande röst fängslande.

Förhoppnin­gsvis kommer år 2018 också bjuda på Carneys första fulllängds­album! GOD SAVE OUR YOUNG BLOOD – BØRNS, LANA DEL REY ■ Det var kanske bara en tidsfråga när artisterna BØRNS och Lana Del Rey skulle göra en duett tillsamman­s. Båda två är kända för sin kalifornis­kt drömmande strandpop, och Lana Del Rey var även en av de första artisterna som uppmuntrad­e allmänhete­n att lyssna på BØRNS när han släppte sin första singel år 2015.

God Save Our Young Blood lyfter fram det bästa från de två artisterna. Tempot och släpighete­n är typisk för Del Rey, men BØRNS inger samtidigt en annan energi i låten som gör den till en perfekt sommarlåt i vintermörk­ret.

 ?? MARIE
FOTO: EPA/HUGO ?? Lana Del Rey fotad på en spelning på Vieilles Charrues-festivalen i nordvästra Frankrike.
MARIE FOTO: EPA/HUGO Lana Del Rey fotad på en spelning på Vieilles Charrues-festivalen i nordvästra Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland