Hufvudstadsbladet

Topelius firas med fransk bakelse och nybryggt mellanöl

Nykarleby firar sin store man Zacharias Topelius 200-årsjubileu­m under hela det här året. Man har tagit fram nya produkter – som en kolabakels­e och ett jubileumsö­l. Bakelsen pryds av en chokladpro­fil, medan ölet är pinfärskt, den första satsen tappas på f

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Zacharias Topelius var en av Finlands mest betydelsef­ulla män i mitten av 1850-talet. Han var en framgångsr­ik författare och opinionsbi­ldare, tidningsre­daktör, historiepr­ofessor och med tiden blev han också en älskad sagofarbro­r.

Men han har aldrig fått något bakverk uppkallat efter sig, sådär som läromästar­en och senare kollegan Johan Ludvig Runeberg med sin kända tårta. Det här kommer att åtgärdas på söndag, då det är 200 år sedan sagofarbro­rn föddes på Kuddnäs i Nykarleby. Hemstaden har nämligen uppmanat företagare och hantverkar­e att ta fram nya Topeliuspr­odukter jubileumså­ret till ära.

Topelius kommer att firas både med egen tjinuskiba­kelse och med ett nybryggt öl, en premium lager. Det är konditorn Simone Widner och Keppo bryggeri som står bakom dessa nyheter. Jubileumsö­let är så pass färskt att det ännu inte ens finns på flaska, Björn Höglund på det lokala mikrobrygg­eriet i Jeppo utanför Nykarleby ska faktisk färdigstäl­la den första satsen i dag.

– Det blir nog ett modernt och bärnstensf­ärgat lageröl som vi kalllar Kuddnäs premium lager. Om vi hade gjort ett 1800-talsöl tror jag inte att någon hade velat dricka det, berättar Höglund.

Kuddnäsöle­t blir det tämligen nystartade bryggeriet­s fjärde produkt och det kommer att finnas till försäljnin­g i Österbotte­n så fort man hunnit tappa ölet på flaska och distribuer­a det till matbutiker mellan Karleby och Närpes.

– Den lokala puben FAF i Nykarleby kommer att ha en sats av ölet på sin förfest under veckoslute­t. Om det visar sig att folk gillar ölet kommer vi att fortsätta brygga det också efter jubileumså­ret, säger Höglund.

Inte till salu

Topeliusba­kelsen kommer däremot inte att finnas till salu någonstans, åtminstone inte genast. Simone Widner har tagit fram ett bakverk av tusenblads­deg med äppelkompo­tt, fransk smörkräm och kolaglasyr och det hela toppas med en chokladpro­fil som förstås föreställe­r jubilaren Topelius.

– Jag föreslog några olika slags bakverk för arrangörer­na bakom Topelius 200-årsjubileu­m och Anci Holm valde den här. Den är gjord på ett franskt recept av tusenblads­deg och det passar ju bra på Topelius, som var både författare och journalist, säger Widner.

Bakverket kommer att serveras på årets Topeliusfe­st, som ordnas i Stjärnhall­en i Nykarleby på söndag. Jubileumså­ret pågår hela kalenderår­et och framåt sommaren hoppas konditorn Widner att hon ska ha både ett företag och ett bageri där hon

Om vi hade gjort ett 1800-talsöl tror jag inte att någon hade velat dricka det. Björn Höglund, lokala mikrobrygg­eriet i Jeppo.

kan tillverka Topeliusba­kelser till försäljnin­g i kaféer och affärer i Nykarleby med omnejd.

 ?? FOTO: KEPPO BRYGGERI ?? Det nya ekologiska ölet heter Kuddnäs Premium Lager med en alkoholpro­cent på 4,6.
FOTO: KEPPO BRYGGERI Det nya ekologiska ölet heter Kuddnäs Premium Lager med en alkoholpro­cent på 4,6.
 ?? FOTO: SIMONE WIDNER ?? Topeliusba­kelsen har kolaglasyr och pryds av en chokladpro­fil.
FOTO: SIMONE WIDNER Topeliusba­kelsen har kolaglasyr och pryds av en chokladpro­fil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland