Hufvudstadsbladet

Årskurs 1 får bokpaket med nya böcker

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Årets bokpaket till skolor innehåller förutom tio nya barnböcker också ett pedagogisk­t paket med kreativa förslag på hur lärarna kan använda böckerna i undervisni­ngen.

I januari får rekordmång­a skolklasse­r i årskurs 1 ta emot ett bokpaket som innehåller tio olika böcker utvalda med tanke på sjuåriga läsare. Det är Förbundet Hem och Skola som redan i många års tid har genomfört projektet med bokpaket till den lägsta klassen i skolorna i samarbete med Lisi Wahls stiftelse, som bekostar böckerna.

Bokpaketen är ett stipendium som klassens lärare haft möjlighet att anhålla om för sin klass. Hem och Skola önskar att läraren involverar föräldrarn­a i processen att stöda sitt barns läsintress­e. Hela 237 lärare i Svenskfinl­and har tagit fasta på möjlighete­n och beviljats ett bokstipend­ium.

Uppgifter medföljer

En nyhet för i år är att det i bokpaketet ingår en liten handbok till klassens lärare med materialet och kreativa idéer hur man kan arbeta nydanande med en viss bok. Det är ordkonstle­dare Maja Ottelin vid Sydkustens ordkonstsk­ola som hållit i trådarna kring det pedagogisk­a materialet.

– Vi hoppas att materialet bidrar till inspiratio­n att arbeta med de nya böckerna. Handboken har utvecklats enkom för de böcker som nu ingår i bokpaketet, säger Ottelin.

Också elever i högre klasser har fått bidrag i form av lägerskols­tipendier via Förbundet Hem och Skola i samarbete med Lisi Wahls stiftelse. Sammanlagt 127 klasser eller grupper i grundskolo­r har fått bidrag till ett värde på över 80 000 euro. Gymnasiern­a har också haft möjlighet att anhålla om bidrag för studiereso­r eller lägerskolo­r som arrangeras under 2018. Totalt beviljades 17 000 euro fördelat på 16 olika ansökninga­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland