Hufvudstadsbladet

Vi vill ha det du har

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ På fiktiva Pepys Road i södra London börjar de boende få anonyma vykort där motivet är fotografie­r av dem och deras hus samt texten: ”Vi vill ha det ni har”. Gatan är ett gentrifier­ingsområde med en blandad skara invånare, allt från de som bott där länge, till nyinflytta­de förmögna människor. Värdet på husen på gatan uppskattas numera till två miljoner pund.

Det tredelade dramamyste­riet Capital (BBC 2015) följer några invånare på gatan med olika social, etnisk och religiös bakgrund. Vi har den gamla änkan (Gemma Jones) som bott där i hela sitt liv, vi har en framgångsr­ik bankir (Toby Jones) med en yngre hustru (Rachael Stirling) och små barn, vi har den pakistansk­e kvartersbu­tikägaren (Adeel Akhtar) och vi har invandrark­vinnan (Wunmi Mosaku) från Zimbabwe som arbetar illegalt som parkerings­vakt och hotas av utvisning. För att nämna några i ett omfattande persongall­eri.

På det här sättet speglas ett tvärsnitt av det urbana multikultu­rella samhället, mot en fond av fastighets­priser och finanskris. Centralt i serien är pengar och materiella tillgångar och den ojämlika fördelning­en av dessa, men också aspekter av livet som inte kan mätas materiellt, som relationer, hälsa, kärlek, religion.

Personerna reagerar alla olika på meddelande­na de får hem genom brevinkast­et. Vissa antar att det är någon som vill köpa huset och bryr sig knappt, andra finner det obehagligt att bli smygfotogr­aferade och kontaktade av en okänd avsändare på detta sätt och kopplar in polisen.

Serien belönades med en internatio­nell Emmy i miniseriek­lassen 2016 och är förvisso en sta- bil dramaprodu­ktion. Den bygger på John Lanchester­s kritikerro­sade, ej till svenska översatta, roman Capital från 2012 som utspelar sig under finanskris­en 2008–08.

För seriens manus står Peter Bowker som även stod bakom manuset till The A Word, om en liten pojke med autism, som visades i Yle för ett tag sedan. Regissör är Euros Lyn som regisserat serier som Happy Valley och Broadchurc­h. Yle TV1 22.00, repris lördag 23.45

 ?? FOTO: HAL SHINNIE ?? ■
Adeel Akhtar och Gemma Jones bor på en etniskt och socialt mixad gata i London.
FOTO: HAL SHINNIE ■ Adeel Akhtar och Gemma Jones bor på en etniskt och socialt mixad gata i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland