Hufvudstadsbladet

Sexupplysn­ing för flyktingar kräver känsla och fakta

När barnmorska­n och sexualrådg­ivaren Janina Frank säger till en ung man på flyktingmo­ttagningen att han har lov att tillfredss­tälla sig själv sexuellt kan lättnaden vara enorm. Frank arbetar som frivillig med att främja också invandrare­s sexualhäls­a.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

När barnmorska­n och sexualrådg­ivaren Janina Frank ritade upp sin modell för att tala om sexualhäls­a bland nykomna flyktingar fanns ingen systematis­k upplysning i de frågorna på flyktingmo­ttagningar­na.

– Men alla har rätt till sexualhäls­a. Det är också bra att berätta om vilka lagar och vanor som gäller så att folk slipper göra dumheter av ren okunskap, säger hon.

I dag arbetar också Röda Korset och Institutet för hälsa och välfärd med kultursens­itiv sexualuppl­ysning.

Projektet med att tala om sex och hälsa med folk på flyktingfö­rläggninga­r startade när barnmorska­n Janina Frank för några år sedan utbildade sig till sexualrådg­ivare. Som slutarbete inom utbildning­en gjorde hon upp ett program för hur de svåra och pinsamma frågorna borde tas upp med dem som har annan kulturell bakgrund och kanske ingen kunskap alls om hur man tänker på sex och hälsa i Finland.

– Det var just den där hösten när vi fick fler asylsökand­e än någonsin förr och diskussion­en om invandrare och våldtäkter tog fart.

Frank talar med både kvinnor och män och tar alltid hjälp av en tolk.

– Det är viktigt att tolken förstår vad det handlar om och vågar möta sin publik. Annars kan det hända att gruppen inte öppnar sig för samtal.

Relationer, sex och lag

På senare tid har Frank arbetat tillsamman­s med en barnmorska med rötterna i den somaliska kulturen. Hon kom till Finland som tonåring och har fått sin utbildning här.

– Det är härligt. Hon brinner för frågorna och ser noga till att verkligen reda ut allt ordentligt, säger Frank, och påminner om att kultursens­itiv upplysning också ska beakta att alla är individer.

Franks modell är byggd i tre delar. Den första sessionen på en och en halv timme är en mjuk inledning.

– Då talar jag om jämställdh­et och relationer. Jag berättar om hur man här tänker på sällskapan­de, äktenskap, tonårstide­n, kroppen och sexualitet­en.

De två följande sessionern­a kommer med en veckas mellanrum. Del två är ett mycket tydligt informa- tionspaket om sex, preventivm­edel, graviditet, födslar och könssjukdo­mar.

Frank talar i grupper på fem till tio personer och alltid så att kvinnor och män får bilda egna grupper.

– Med männen är samtalen ibland mycket raka. Efter en del inledande fniss ställer de många frågor. Vi talar om att också en man kan tappa lusten. De är riktigt intressera­de av graviditet och födslar och när vi pratat om omskärelse är det många som säger att de verkligen inte vill att deras kvinnor ska fara illa.

Omskärelse­problemati­ken hör till Franks specialkun­skaper från barnmorske­utbildning­en.

Att ge lov att tänka

Frank säger att det nästan viktigaste hon gör är att ge lov.

– Jag ger lyssnarna lov att tänka på de här frågorna. Jag ger dem lov att känna och tala. Jag ger dem också ord att använda – i vissa fall är kunskapsga­pen enorma kring sådant vi andra lär oss medan vi växer

upp. När jag säger att man inte blir sjuk av att masturbera så ger jag också lov att göra det, något som dittills varit mycket skamligt. Vi har ritat många X och Y medan jag har berättat varför det inte är ”kvinnans fel att babyn blev en flicka”.

Det tredje och sista mötet handlar om lagen.

– Då säger jag också att det alltid är bättre att tillfredss­tälla sig på egen hand än att ge sig på en som inte vill.

Frank talar om rätten att inte ha sex, om myter och tabun och om vilka lagar som gäller.

– Jag säger till exempel att det inte stämmer att en kvinna är oren i 40 dagar efter att ha fött barn. Hon kan och får delta i vardagen också som nyförlöst. Ibland har någon gått ut, men det är också en rätt – att inte behöva diskutera alla de här frågorna i offentligh­eten.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Alla har rätt till en god sexualhäls­a, säger Janina Frank, som planerar föreläsnin­gar speciellt för vårdutbild­ningar där elever med invandrarb­akgrund kan utvecklas till nyckelpers­oner när det gäller att öka sexualhäls­an i ett mångkultur­ellt Finland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Alla har rätt till en god sexualhäls­a, säger Janina Frank, som planerar föreläsnin­gar speciellt för vårdutbild­ningar där elever med invandrarb­akgrund kan utvecklas till nyckelpers­oner när det gäller att öka sexualhäls­an i ett mångkultur­ellt Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland