Hufvudstadsbladet

Segerjakt.

Nyckelspel­arna Nico Rönnberg och Richard Sundberg är överens – Luxemburg är ett lag Finland ska klara av att besegra.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter tolv matcher utan seger har handbollsl­andslaget bara ett mål då man möter Luxemburg i VM-kvalmatche­n i kväll. – Det är väldigt viktigt att vi vinner matchen, säger Nico Rönnberg. – Men det är inte bara segern som är viktig utan också att vi spelar en jämn och bra match, säger lagkamrate­n Richard Sundberg (t.v. på bilden).

– Spelar vi vårt eget spel på vår egen nivå klarar vi galant av att slå Luxemburg.

Nico Rönnbergs ord får Richard Sundberg att nicka. Landslaget­s nyckelspel­are axlar stora roller och stort ansvar då Finland ska ta sin första seger på över ett år.

– Det börjar ta emot att förlora hela tiden. Det känns betydligt bättre att vinna, säger Rönnberg något sammanbite­t.

25-åringarna Sundberg och Rönnberg hör till de mer erfarna spelarna i laget och de ska tillföra lugn och rutin i truppen.

– Det är väldigt mycket som för tillfället inte stämmer i vårt spel. Alla måste ta ansvar för att lösa det. Det är inte tränaren eller någon enskild spelare som ska göra det utan vi ska göra det tillsamman­s, säger Rönnberg bestämt.

Sundberg säger att segern förstås är viktig men att laget ska fokusera på att göra en stark insats i stället för att stirra sig blinda på att ta en seger.

– Vi ska spela en jämn och bra match. Gör vi en bra match ger det också ett bra resultat, säger han.

Anfallsspe­let har varit den stora utmaningen för laget i pågående VMkval. Laget har gjort 23, 22, 22 och 16 mål på sina fyra matcher.

– Det är under all kritik. Jag vet inte varför det blir så men vi får inte anfallsspe­let att fungera som förr. Vi måste våga mera. Det känns som om vi är rädda för att göra misstag och då gör vi flera misstag, säger Rönnberg.

Gemensam linje viktig

– Vi måste klara av att läsa motståndar­na och se vad som fungerar mot dem och hitta en gemensam linje i vårt spel som alla litar på, säger Sundberg.

Tajmningen är en sak som måste bli bättre, att hitta varandra i spelsituat­ionerna är en annan. Och spelarna måste kunna veta när det är läge att skjuta och när det är läge att spela bollen vidare. Och spelarna måste, precis som Sundberg säger, hitta en gemensam melodi så att både spelare och boll är i rörelse och att spelarna får bollen i farten.

– Då vi gör det öppnas stora luckor, säger Rönnberg.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Nico Rönnberg är anfallsspe­lets motor i landslaget och han är inte nöjd med hur lagets spel sett ut hittills i kvalet.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Nico Rönnberg är anfallsspe­lets motor i landslaget och han är inte nöjd med hur lagets spel sett ut hittills i kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland