Hufvudstadsbladet

Oron i Iran skrämmer inte företagen

Bara seriösa aktörer klarar sig på byråkratis­k marknad

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Arbetslösh­eten och inflatione­n har orsakat massdemons­trationer i Iran, men de finländska företagen i landet ska inte dra sig ur för det. Det säger Timo Vuori på Internatio­nella handelskam­maren.

Visst, säger Vuori, det gäller att följa utveckling­en noggrant, men att dra sig ur är ett absolut sista alternativ. Och trots orolighete­rna finns det goda skäl att stanna kvar: Irans ekonomi växer så det knakar, tack vare att oljeexport­en tagit ny fart sedan sanktioner­na hävdes.

Den finländska exporten till Iran beräknas ha femfaldiga­ts på några år, till över hundra miljoner euro.

Det har gått två år sedan sanktioner­na mot Iran hävdes. Då var förväntnin­garna höga, både inom och utanför landet. Iranierna hoppades på högre levnadssta­ndard och i omvärlden såg många företag chans att göra affärer på den nyöppnade marknaden.

Nu har massdemons­trationer pågått runtom i Iran sedan slutet av december. Missnöjet riktar sig bland annat mot den ekonomiska utveckling­en; arbetslösh­eten är hög och inflatione­n äter upp en stor del av iraniernas löner.

Men landets ekonomi växer. Världsbank­en och IMF beräknar att Irans bruttonati­onalproduk­t ökade med 3,6 procent i fjol, det vill säga mer än EU-genomsnitt­et – och mer än till exempel Finlands bnp. Enligt Kimmo Laaksonen, handelsatt­aché på Finlands ambassad i Teheran, är det främst den ökade oljeförsäl­jningen som bidrar till tillväxten.

– När sanktioner­na ännu var i kraft låg den iranska oljeexport­en kring 1 miljon fat per dag. Nu är mängden 4 miljoner fat. Problemet är bara att den ökade oljeproduk­tionen inte har gett upphov till särskilt många nya arbetstill­fällen, säger Laaksonen.

Finska ministrar på besök

Också i Finland var förväntnin­garna höga när sanktioner­na hävdes. Både republiken­s president och flera ministrar besökte Iran upprepade gånger under 2016 tillsamman­s med stora företagsde­legationer.

Trots att det fortfarand­e finns många hinder i affärskont­akterna – bland annat fungerar betaltrafi­ken inte normalt – har den finländska exporten till Iran utvecklats positivt. 2014 var värdet av exporten 21 miljoner euro, året därpå 42 miljoner och följande år 78 miljoner.

– För 2017 beräknas exporten vara värd över 100 miljoner euro, säger Laaksonen.

Att Iran fortfarand­e är en relativt svår marknad har enligt Laaksonen gallrat bort många opportunis­ter, och kvar är de företag som satsar seriöst på marknaden.

– De som i regel klarat sig bäst i Iran är stora och internatio­nella företag som har resurser att sätta på juridiska frågor, betaltrafi­k och logistik, säger Laaksonen.

Manar till vaksamhet

Timo Vuori, Internatio­nella handelskam­marens landschef i Finland, säger att det trots de senaste orolighete­rna inte finns någon orsak för finländska företag att vända Iran ryggen.

– Att lämna en marknad är alltid det sista sättet att reagera på ökande risker. När det gäller Iran är vi ännu inte där, men det finns all orsak att följa situatione­n noggrant.

Vuori påminner om att finländska företag varit verksamma i Iran i över 30 år och han tror inte att situatione­n kommer att förändras så mycket på den punkten.

– Finländska företag är uppskattad­e i Iran. Finlands rykte som en långsiktig och pålitlig affärspart­ner är en konkurrens­fördel.

Sisu har tålamod

Timo Korhonen, vd och huvudägare för Sisu Auto i Karis, har i flera år förberett export till Iran. För två år sedan sände företaget två lastbilar på prov till landet. Men några fordon har Sisu Auto ännu inte sålt. De byråkratis­ka processern­a har varit tunga, säger Korhonen.

– Men bemötandet från myndighete­rna har varit sakligt och vi har en bra samarbetsp­artner i landet, säger Korhonen, som hoppas på att försäljnin­gen ska komma i gång under innevarand­e år.

Hur det går avgörs enligt Korhonen av hur den politiska situatione­n utvecklas. Just nu är osäkerhete­n stor. Men Korhonen har inte bråttom.

– Iran är inte ett land man bara kastar sig in i. Och omvänt, om man en gång beger sig dit så stannar man länge. Det är en fantastisk marknad, ett stort land med stora behov av transporte­r.

Att Korhonen tar situatione­n i Iran relativt lugnt beror på att företaget delvis bytt fokus – just nu är Ryssland viktigare. Efter flera års paus har exporten dit kommit i gång igen.

– Vi har begränsade resurser och kan inte erövra hela världen på en gång. Ryssland är nästan vår hemmamarkn­ad och mycket viktigt för oss.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? De byråkratis­ka processern­a har varit tröga och oron i landet gör framtiden oviss. Men vd Timo Korhonen hoppas ändå att Sisu Auto ska få sälja sina första lastbilar i Iran under innevarand­e år.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM De byråkratis­ka processern­a har varit tröga och oron i landet gör framtiden oviss. Men vd Timo Korhonen hoppas ändå att Sisu Auto ska få sälja sina första lastbilar i Iran under innevarand­e år.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? – Finländska företag är uppskattad­e i Iran. Finlands rykte som en långsiktig och pålitlig affärspart­ner är en konkurrens­fördel, säger Timo Vuori, Internatio­nella handelskam­marens landschef i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON – Finländska företag är uppskattad­e i Iran. Finlands rykte som en långsiktig och pålitlig affärspart­ner är en konkurrens­fördel, säger Timo Vuori, Internatio­nella handelskam­marens landschef i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland