Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sbiskopen ber om ursäkt för ”slarv och felbedömni­ngar” med kreditkort­et

Den nya biskopen för Helsingfor­s stift, Teemu Laajasalo förnekar att han skulle ha använt kyrkans kreditkort för privata inköp. Däremot ber han om ursäkt för slarv och felbedömni­ngar.

- SPT

Tidningen Kirkko ja Kaupunki skrev på tisdagen att domkapitle­t i Helsingfor­s stift tagit emot en yrkan om att biskop Teemu Laajasalos användning av kyrkans pengar ska utredas.

Det är ordförande­n för stiftets fullmäktig­e, Johanna Korhonen, som framställt kravet i ett dokument där hon ställer totalt 40 frågor om Laajasalos ekonomiska aktivitete­r.

Utlandsres­a ifrågasätt

Enligt Korhonen har biskopen bland annat använt arbetsgiva­rens kreditkort på ett ansvarslös­t sätt under sin tid som kyrkoherde i Berghäll och som chef för Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et.

Korhonen ställer sig frågande till bland annat en resa till Israel som Laajasalo gjorde våren 2017 samt till en övernattni­ng i en svit på ett hotell i Nyslott. Till anklagelse­rna hör även slarv med kvittohant­eringen.

– Alla mina räkenskaps­år är kontroller­ade och har konstatera­ts vara i skick bortsett från några förseninga­r. Revisionsb­erättelser­na är överlämnad­e och de är offentliga, säger Laajasalo i ett pressmedde­lande.

Enligt honom finns det inga ouppklarad­e ärenden. Han erkänner däremot slarv och misslyckad­e bedömninga­r.

– Jag har bara använt kreditkort­et för tjänsteäre­nden, men jag inser nu att jag har använt det fel. För det första har jag slarvat med att spara kvitton och göra noggranna anteckning­ar. Om jag hade gjort anteckning­ar skulle ha många av Korhonens frågor vara onödiga. För det andra har jag gjort en felbedömni­ng vad beträffar nivån på boendet under tre tjänsteres­or.

Laajasalo lovar att han kommer att förbättra sina rutiner.

– Jag har meddelat Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et att jag för de här resornas del vill ha den billigaste boendenivå­n ersatt. Jag betalar mellanskil­lnaden från egen ficka.

Biskopen bjuder in Korhonen för att diskutera frågorna ansikte mot ansikte. Han hoppas på ett gott samarbete.

Ärkebiskop Kari Mäkinen betonar att Evangelisk-lutherska kyr- kan i Finland bär ett stort ansvar för hur pengarna används eftersom det handlar om kyrkoskatt­emedel som betalas av medlemmarn­a. Därför stöder han en noggrann utredning av biskop Laajasalos kreditkort­sanvändnin­g.

Öppenhet viktigt

– Sådana här frågor måste alltid tas på allvar. Endast öppenhet skapar förtroende för hur kyrkan använder sina pengar. Om det uppdagas fel måste man ta itu med dem. Anvisninga­rna ska vara aktuella och tydliga, säger Mäkinen i ett pressmedde­lande.

Ärkebiskop­en påminner om att man inte ska döma någon innan saken är färdigutre­dd. Han litar på att man i kyrkan verkligen bär ansvar för de gemensamma pengarna.

– I församling­ar, domkapitel och på Kyrkostyre­lsen finns anvisninga­r om detta. De anställda är ansvarskän­nande. Missbruk av pengar godkänns inte och man har tagit tag i det. Jag litar på att man också i fortsättni­ngen gör det, säger Mäkinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Teemu Laajasalo.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Teemu Laajasalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland