Hufvudstadsbladet

Barnskydde­ts värsta krishärdar utreds

Nu ska barnskydde­t ses över i brådskande ordning för att råda bot på personalen­s belastning och förbättra servicen. Men någon maxgräns för hur många klienter en anställd ska behöva ansvara för utlovas fortfarand­e inte.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Personalen inom barnskydde­t har redan länge knäat under en övermäktig arbetsbörd­a i många kommuner, och så sent som i november slog över tusen anställda inom barnskydde­t larm och krävde mer resurser. En socialarbe­tare kan på vissa håll ha så många som 80 barnskydds­klienter på sitt ansvar, vilket i värsta fall är en säkerhetsr­isk.

– Jag förstår oron och det var bra att sätta fokus på problemen. I vissa kommuner har det här redan lett till förbättrin­gar då budgeten har godkänts. Men problemen är mångbottna­de – arbetet är splittrat, man satsar fortfarand­e för lite på förebyggan­de och många socialarbe­tare blir ensamma med ett allt tyngre ansvar, sade familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko vid en presskonfe­rens i går.

Socialarbe­tarfacket vill se en maxgräns på 30 klienter per social- arbetare inom barnskydde­t, men enligt Saarikko behöver saken ännu utredas.

– Det finns ingen informatio­n som entydigt visar att det är den bästa lösningen. Dessutom organisera­s arbetet nu om på många håll – kanske lösningen i stället ligger i teamarbete, och då måste gränserna formuleras annorlunda, säger Saarikko.

Översocial­rådet Aulikki Kananoja ska nu på uppdrag av ministerie­t utreda problemen och hur de kunde åtgärdas. Redan i slutet på februari ska det första skedet vara klart.

– Då ska vi bland annat ha en mer exakt bild av i vilka kommuner läget är bra och i vilka det är mest kritiskt, och vad det kan bero på, säger Kananoja.

I det andra skedet ska utredninge­n ta ställning till eventuella maxgränser för klientanta­l och behovet att lagstifta om dem. Dessutom ska en vägkarta göras upp för hur barnskydde­t kan garanteras och stödjas under övergången från kommunerna till landskapen.

– Bland dem som jobbar inom utbildning­en finns mycket kunskap om hur barnen har det. Hur bildningss­ektorn och socialsekt­orn samverkar efter reformen är både en stor möjlighet och en risk. Bygger man murar eller broar? säger Saarikko.

Teamarbete

Inom kort startar också ett pilotproje­kt för att organisera om barnskydde­t så att personalen jobbar i team i stället för ensamma. Projektet är en del av programmet för utveckling av barn- och familjetjä­nster, LAPE, som också den aktuella utredninge­n är en del av. Det handlar om en systemisk modell från Londondist­riktet Hackney, som går ut på att mångprofes­sionella team tillsamman­s ansvarar för klienterna. Det skapar större flexibilit­et i systemet då fler känner klienterna.

Bland annat i Vanda, liksom i resten av huvudstads­regionen, kommer man att testa modellen.

– I den systemiska modellen är man inte ensam om ansvaret och det finns olika sorts kunskap inom teamet, säger serviceche­fen vid barnskydde­t i Vanda Hanna Pösö.

Vanda hör till de kommuner där barnskydde­t varit svårt överbelast­at och man har lidit av ständig personalbr­ist och dålig stämning. Det gick till och med så långt att anställda för ett par år sedan lämnade in ett klagomål till Regionförv­altningsce­ntralen om sin egen arbetsplat­s. Ännu för ett halvår sedan kunde socialarbe­tarna inom vissa områden i Vanda ha till och med 60 klienter, nu är de i snitt cirka 45 i det östra området och under fyrtio i det västra, bedömer Pösö. Målet är cirka 30.

Enligt Pösö har rekryterin­gen fått fart sedan december då staden införde ett rekryterin­gstillägg och andra påslag på lönen för att råda bot på personalbr­isten. Dessutom har man organisera­t om redan i somras.

– Också pilotproje­ktet har antagligen för sin del ökat intresset för jobben.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nu ska belastning­en inom barnskydde­t utredas, men någon maxgräns för klientanta­l utlovas inte.
FOTO: MOSTPHOTOS Nu ska belastning­en inom barnskydde­t utredas, men någon maxgräns för klientanta­l utlovas inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland