Hufvudstadsbladet

Så såg det ut när Danmark och Norge godkände Finland

I går var det hundra år sedan både Danmark och Norge erkände Finlands suveränite­t. Danmarks drottning Margrethe II passade på att skicka gratulatio­nshälsning­ar till president Niinistö från det kungliga slottet Amalienbor­g i Köpenhamn.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

”Jag har den aere at meddele at den danske regering anerkender Finland som fri og uafhaengig stat og samtykker i at traede i direkte forbindels­e med Finlands regering.”

Så står det på det historiska telegram som Danmarks ambassad i Helsingfor­s delade under onsdagen på sin Facebooksi­da. Telegramme­t skickades ut av Danmarks dåvarande utrikesmin­ister Erik Scavenius den 10 januari 1918. Som mottagare står Finlands regering i Helsingfor­s och adressen Fabiansgat­an 28.

På det trespråkig­a telegramme­t står all informatio­n först på ryska. Det beror på att telegrafve­rket då var ryskt.

Det räckte fjorton dagar innan Finlands senat meddelade den glada nyheten om Danmarks erkännande av Finlands självständ­ighet, alltså fram till den 24 januari. Det datumet återfinns också på telegramme­t.

Kungliga hälsningar

Med anledning av gårdagens jubileum skickade den danska drottninge­n Margrethe varma gratulatio­ner till president Sauli Niinistö:

Det glaeder mig, at de bilaterale relationer blev etableret på et tidligt tidspunkt i Finlands historie, og at de fortsaette­r med at styrkes dag for dag. Vore to lande er i dag taet forbundne i det nordiske samarbejde såvel som internatio­nalt, hvor vi i faellesska­b arbejder for den samme sag.

Hälsningen är underteckn­ad med ”Margrethe R.”

Även den norska ambassadör­en Åge B. Grutle twittrade ett historiskt protokoll i går. Klockan 12.30 finsk tid den 10 januari 1918 godkände kung Haakon VII på ”Kristiania Slot”, som det kungliga slottet i Oslo då hette, Finland.

Också svenska ambassaden var häromvecka­n ute i samma ärende som den danska och den norska ambassaden. Det är nämligen så att Sveriges kung Gustav V godkände Finlands suveränite­t redan den 4 januari 1918. Den svenska generalkon- suln i Helsingfor­s, Walter Ahlström, skickade ett brev till Finlands senat. Samma dag godkände även Tyskland och Frankrike Finland.

 ?? FOTO: UTRIKESMIN­ISTERIETS ARKIV/EPA/ FABRIZIO BENSCH ?? Det historiska telegramme­t och Danmarks drottning Margrethe.
FOTO: UTRIKESMIN­ISTERIETS ARKIV/EPA/ FABRIZIO BENSCH Det historiska telegramme­t och Danmarks drottning Margrethe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland