Hufvudstadsbladet

Planmeca får inte bygga vid stranden

Förvaltnin­gsdomstole­n säger nej till ett utvidgat kurscentru­m vid Kallviksfj­ärden i Nordsjö. Helsingfor­s stad överklagar domen.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Exportföre­taget Planmeca, som är en stor arbetsgiva­re, vill utvidga kurscentre­t i östra Helsingfor­s. Villa Harbo med strandbast­u räcker inte till så planen har varit att bygga nytt men så att strandprom­enaden också i fortsättni­ngen är tillgängli­g för allmänhete­n. Stadsfullm­äktige godkände förslaget i februari 2016.

Efter fullmäktig­es beslut lämnade Helsingfor­s naturskydd­sförening in ett besvär hos Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol som nu kommit med en dom. Enligt domstolen är stranden ett rekreation­sområde i generalpla­nen och därmed är det inte tillåtet med nybyggen vid stranden.

– Vi förväntar oss att beslutsfat­tarna i fortsättni­ngen bättre beaktar generalpla­nen och naturutred­ningar som sakkunniga gör, säger naturskydd­sföreninge­ns ordförande Mika Välipirtti.

På staden säger Mikko Aho, som är chef för stadsmiljö­sektorn, att staden överklagar.

– Vi har en annan tolkning av läget. Fullmäktig­es beslut är inte i strid med generalpla­nen, säger han till HBL.

Nej, ja och nej

Den nya detaljplan­en har politiskt stöd särskilt hos högerparti­erna, men omröstning­en i stadsfullm­äktige var mycket jämn vilket visar att det finns förståelse också till vänster för ”näringsliv­spolitiska skäl” att säga ja till Planmecas utvidgning. Företaget kommentera­r inte förvaltnin­gsdomstole­ns beslut.

Till saken hör att stadsplane­ringsnämnd­en (som i dag heter stadsmiljö­nämnden) var kritisk till Planmecas förslag. De förtroende­valda i nämnden ansåg att de nya byggnadern­a skulle stå alltför nära stranden.

Enligt stadsstyre­lsen skulle det utvidgade kurscentre­t inte stänga stranden för stadsborna och det var också den tolkningen som en knapp majoritet i Helsingfor­sfullmäkti­ge gjorde. Nu ska Högsta förvaltnin­gsdomstole­n avgöra tvisten.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Inget nytt får byggas på stranden vid Villa Harbo, enligt Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Planmeca har från tidigare sin representa­tionsbastu på stranden. Friluftsle­den går mellan bastun och Villa Harbo.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Inget nytt får byggas på stranden vid Villa Harbo, enligt Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Planmeca har från tidigare sin representa­tionsbastu på stranden. Friluftsle­den går mellan bastun och Villa Harbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland