Hufvudstadsbladet

Handgranat­erna har blivit vardag

-

Någonting har definitivt gått sönder i Sverige. I söndags dog en man vid Vårby gård i Huddinge efter att han plockat upp en handgranat. En kvinna skadades samtidigt av splitter.

Enligt medieuppgi­fter var paret ute och cyklade denna söndagsmor­gon. Den första solglimt Stockholm fick efter en sällsynt regntung jul och nyår.

Smällen i Vårby gård var den första under 2018 men knappast den sista. Som Aftonblade­ts Johanna Bäckström Lerneby skrev i gårdagens tidning begicks 77 handgranat­attacker i Sverige mellan 2010 och 2016.

Vid 55 tillfällen detonerade granaterna, vid 17 var avsikten att döda eller skada.

Gäng beväpnar sig med allt tyngre vapen eftersom andra gäng beväpnar sig enligt kapprustni­ngens förgörande logik.

Öga för öga, tand för tand, granat för granat.

Och mitt i allt detta mannen på sin cykel i solskenet – eller nästa gång barnen i lekparken, pendlarna i kön till bussen, människorn­a utanför mataffären.

Kanske bör de politiska partierna snegla på försvaret. Där har man klarat att samverka över blockgräns­en, att ge och ta för att tillsamman­s helt lägga om politiken. Det skedde under galgen, som en konsekvens av Rysslands upprustnin­g och ett försämrat säkerhetsl­äge i vår omvärld.

Om de politiska partierna kan lägga prestigen åt sidan i försvaret av Sverige borde det även vara möjligt för att återupprät­ta tryggheten på gator och torg.

Aftonblade­t

Anders Lindberg

Iltalehti Ekonomin kan rädda Trump.

Kreeta Karvala om att USA:s president Donald Trump kanske klarar mellanvale­t i november med den äran om den ljusnande ekonomin och effekterna av skattesänk­ningarna, som nu gynnar de rikaste amerikaner­na, också når de fattigaste Trump-anhängarna.

Presidentk­andidat Huhtasaari har för vana att rikta sin bannstråle främst mot invandrare. Man kan undra på vilket sätt det på ett positivt sätt stärker Finlands självständ­ighet. Uteslut och peka ut vissa och helheten blir starkare? Vasabladet Viveca Dahl om den sannfinlän­dska presidentk­andidaten Laura Huhtasaari.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SAUL LOEB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland