Hufvudstadsbladet

Bara seger gäller mot Luxemburg

Efter drygt 14 månader och 12 matcher utan seger ska Kaj Kekkis landslag försöka bryta den negativa trenden. I kvällens match mot Luxemburg finns det bara en sak som gäller – seger.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

År 2017 tog landslaget inte en enda seger och 2018 har inletts med två förluster. Därför är hemmamatch­en mot Luxemburg oerhört viktig för laget. Men att få möta ett på förhand sett svagare motstånd på hemmaplan kan också skapa en del utmaningar i ett lag som är ovana att ta segrar.

– Det är oerhört viktigt att vinna den här matchen, slår tränaren Kaj Kekki fast.

– Det syns i kroppssprå­ket i laget att det blivit många förluster. Mentalt är det väldigt viktigt att vi vinner.

Hans lag har haft enorma problem med sitt spel i det pågående VM-kvalet. På fyra matcher har det blivit tre förluster och en oavgjord och bara 83 gjorda mål.

– Anfallsspe­let och målskyttet har varit våra stora problem, det är helt klart. Vi gör otroliga mängder missar med bollen. I matcherna mot Slovakien är det sex respektive sju gånger de gör mål som direkt följd av att vi tappar bollen, säger Kekki.

– Och så stjäl de bollen av oss tre gånger – jag upprepar: tre gånger – vid avkast efter mål. Det är helt ofattbart. Det är något som inte bara kan hända.

Kekki säger att laget helt enkelt inte klarat av att anfalla kvalitativ­t utan att det blir för snabba beslut, felaktiga beslut och att de unga spelarna

fått för stora roller. Det sista är ett medvetet val för att köra in nya spelare i laget och med den delen av processen är Kekki rätt nöjd.

– Jag har nu fått med de spelare jag ville i landslaget och vi har

en stor och bred trupp och det är en kamp om spelplatse­rna, säger han.

Ändå är laget inte riktigt där han vill ha det med tanke på det stora målet – EM-slutspelet 2020. Sedan Kekki tog över som landslagst­ränare för två och ett halvt år sedan har fokus varit inställt på EM om ett par år.

– Vår tidtabell håller inte för tillfället. Jag hade velat se en seger i en av matcherna mot Slovakien, säger han.

– Men jag är väldigt optimistis­k. Det här laget kommer att ta sig till ett slutspel inom de kommande åren.

För att det ska lyckas måste ändå en hel del ske. Lagets kollektiva spel måste bli betydligt bättre. Försvaret hart fungerat rätt bra i VMkvalet men framåt saknas både tempo, tajmning och idé långa stunder. De flesta mål och farliga situatione­r som skapats hittills har kommit som följd av individuel­la prestation­er – inte av kollektivt spel. Och då det är läget vet man att ett lag av Finlands kaliber är ute på hal is.

Finland har inte en spelarkval­itet som räcker till för att slå stora eller ens halvstora handbollsn­ationer utan ett fungerande kollektiv.

Mot Luxemburg väljer Kekki att förbjuda de snabba avkasten, han kommer att toppa laget och låta bli att ge de unga speltid för speltidens skull. Han kommer med andra ord att satsa allt på att bryta segertorka­n som varat sedan den 2 november 2016. För en kväll lägger laget EM 2020 åt sidan.

– Det är en match vi ska vinna, slår han fast. Finland–Luxemburg spelas i Energia Areena klockan 18.30 på torsdag.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Landslagst­ränaren Kaj Kekki har en hel del att fundera på inför matchen mot Luxemburg.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Landslagst­ränaren Kaj Kekki har en hel del att fundera på inför matchen mot Luxemburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland