Hufvudstadsbladet

En vinner och en försvinner – OS-duellen kulminerar i EM

Viveca Lindfors och Emmi Peltonen är Finlands bästa kvinnliga konståkare, men bara en av dem får åka till OS i Sydkorea. Just nu är Peltonen favorit, trots att Lindfors klarat sig bättre internatio­nellt och fixade OS-platsen. – Det handlar inte bara om mi

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

De är båda 18 år gamla, blonda, ungefär lika långa och fantastisk­a konståkare. Men där tar likheterna slut. Emmi Peltonen och Viveca Lindfors hymlar inte med att de inte är bästa vänner utanför rinken.

– Jag känner inte Viveca, men hon verkar vara trevlig, säger Peltonen.

– Vi har inget riktigt förhålland­e. Konståknin­gen är den gemensamma nämnaren och vi sitter bredvid varandra på pressträff­ar. That’s it, säger Lindfors.

Den här onsdagen är Lindfors extra sammanbite­n. Det finns en klar orsak till det. Trots att det var Lindfors som säkrade den finländska OSplatsen i Tyskland i höstas, och hon presterat bättre än Peltonen internatio­nellt, ser Peltonen ut att få represente­ra Finland i OS.

Konståknin­gsförbunde­t kommer att skicka den åkare som fått säsongens bästa poäng till OS. Peltonen vann FM med poängen 164,11 – säsongens bästa notering. Lindfors tog silver med 159,89 poäng, också det säsongsbäs­ta.

Lindfors: Jag har visat att jag klarar biffen

EM ordnas nästa vecka i Moskva och det är sista chansen för Lindfors att glänsa, annars dör OS-drömmen. När de två konkurrent­erna får frågan om de tycker valkriteri­erna för OS är rättvisa svarar Peltonen blixtsnabb­t: – Det tycker jag. Lindfors är tyst en stund och säger sedan:

– Jag tycker att det är dumt att spekulera om saken. Beslutet är ändå inte i våra händer.

Senare utvecklar Lindfors sitt resonemang till SPT.

– Utgångsläg­et är att man får det man förtjänar. Det är inte jag eller Emmi som väljer utan visare personer. Du tycker inte att du förtjänar att tävla i OS eftersom du fixade OSplatsen? – Förstås skulle jag vilja tävla i OS, inte bara av själviska skäl. Jag har visat att jag är bra på att hantera press och klarade av att säkra en OS-plats. Emmi hade chansen i VM och misslyckad­es. Det handlar inte bara om mig utan också om grenens framtid i Finland. Jag har visat att jag klarar av att prestera internatio­nellt och hoppas att jag får chansen att tävla i OS. Menar du att Emmi Peltonen inte har samma förutsättn­ingar att kunna prestera i OS? – Det säger jag inte, men jag har varit bättre på att visa att jag klarar mig.

Lindfors säger att hon inte blir bitter om Peltonen får åka, men att det kanske vore bättre att utgå från prestation­er i internatio­nella tävlingar, eftersom OS också är en internatio­nell tävling.

Peltonen håller blicken nere

För Emmi Peltonen vore OS-deltagande­t en bonus. Hon har siktet inställt på OS 2022, det är då som helsingfor­saren vill pricka in karriärens formtopp.

– Jag gör mitt bästa och det skulle vara fantastisk­t att få tävla i OS, en dröm skulle gå i uppfyllels­e.

Peltonen vill bara koncentrer­a sig på sina egna prestation­er i EM. Hon upplever att hon står på samma startstrec­k som Lindfors och att de ”ligger jämnt” när det gäller prestation­er i större tävlingar.

– Jag funderar inte så mycket på andra då jag idrottar utan fokuserar på att göra så bra jag kan.

Den 20 januari klarnar det om Peltonen eller Lindfors kniper OSbiljette­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? Emmi Peltonen (t.v.) får åka till OS om inte Viveca Lindfors (t.h.) får till en pangpresta­tion i EM.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA Emmi Peltonen (t.v.) får åka till OS om inte Viveca Lindfors (t.h.) får till en pangpresta­tion i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland