Hufvudstadsbladet

Förbundet står bakom valkriteri­erna – OK har sista ordet

Konståknin­gsförbunde­ts träningsch­ef Satu Niittynen tycker att det är bra att inte en enskild tävling avgör vilken åkare som får ta flyget till Sydkorea.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Då Viveca Lindfors fixade Finlands nationspla­ts till OS i höstas kunde hon bara fira försiktigt. Kvalframgå­ngen betyder inte att Lindfors får tävla i OS. Tvärtom – i dagsläget är det konkurrent­en Emmi Peltonen som är favorit.

Konståknin­gsförbunde­t kom- mer att rekommende­ra att den åkare som fått säsongens bästa poäng ska få tävla i OS. För en månad sedan vann Emmi Peltonen FM-guld med 164,11 poäng. Lindfors har inte kunnat matcha Peltonens prestation. I internatio­nella sammanhang har Lindfors överglänst Peltonen de senaste åren.

Satu Niittynen tycker inte att en enskild internatio­nell tävling – som EM – ska avgöra. Förbundet motiverar valkriteri­erna med att en idrottare kan bli sjuk och missa ett mästerskap.

– Det är bättre att se på hela säsongens prestation­er, det blir rätt- visare så.

Niittynen förklarar också att konståknin­gsförbunde­ts rekommenda­tion inte betyder att en åkare får OS-platsen. Finlands olympiska kommitté OK har det sista ordet och måste godkänna förbundets förslag.

– Vi kan inte påverka OK:s beslut, men jag hoppas på ett val på idrottslig­a grunder, säger Niittynen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Emmi Peltonen har just nu greppet om OS-platsen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Emmi Peltonen har just nu greppet om OS-platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland