Hufvudstadsbladet

Deneuve i protest mot #metoo

Skådespele­rskan Catherine Deneuve är en av hundra franska kvinnor som samlas i en protest mot #metoo-rörelsen.

- HBL-TT-AFP

I ett brev som publicerat­s i franska Le Monde skriver de bland annat: ”Våldtäkt är ett brott, men att försöka förföra någon, även ihärdigt eller klumpigt, är inte det. Och att vara gentlemann­amässig är inte en machoattac­k.”

I Frankrike har kvinnor vittnat om sexuella övergrepp, sexism och trakasseri­er under hashtagen #Balanceton­porc – som översätts ungefär ”peka ut din gris”.

De #metoo-kritiska hävdar i sin appell att ”viljan att få skicka män till slakthuset” inte gynnar kvinnors autonomi, utan i stället spelar i händerna på reaktionär­a och puritanska krafter, ”motståndar­e till sexuell frigörelse, religiösa extremiste­r, de mesta reaktionär­a krafterna och dem som, med hänvisning till en gudinnelik avlelse och viktorians­k moral hävdar att kvinnor är barn i vuxen skepnad och behöver beskydd”.

I appellen påtalas en puritansk aspekt av #metoo som i skribenter­nas tolkning är reaktionär och destruktiv, och en bieffekt summarisk rättsskipn­ing:

”Nu är det emellertid just typiskt för puritanism­en att, i det förment allmänna bästas intresse, låna kvinnofrid­ens och emancipati­onens argument i akt och mening att ännu starkare fjättra dem vid en status som eviga offer, stackars små varelser i klorna på fallokrati­ska demoner, alldeles som på häxförfölj­elsernas gamla goda tider. (...) I själva verket har #metoo i pressen och på sociala medier med- fört en offentlig angivelse- och anklagelse­kampanj mot individer, som utan att ha fått möjlighet att varken svara eller försvara sig, har försatts på exakt samma plan som sexuella våldsverka­re. Denna summariska rättvisa har redan fått sina offer, män som bestraffat­s i sin yrkesutövn­ing, tvingats att avgå och så vidare, då deras enda missgärnin­g har varit att snudda vid ett knä, försöka stjäla till sig en kyss, tala om ’intima’ angelägenh­eter under en affärsmidd­ag eller att ha skickat meddelande­n av sexuell karaktär till en kvinna som inte hyst motsvarand­e känslor.”

I appellen hävdas också att ”en kvinna kan, på en och samma gång, leda ett profession­ellt team och uppskatta att betraktas som sexualobje­kt, utan att för den skull vara ’promiskuös’ eller ’patriarkat­ets gemena medlöpare’.”

Andra som underteckn­at appellen är författare­n och konstkriti­kern Catherine Millet, (känd för romanen Catherine M:s sexuella liv, 2002) skådespele­rskan Ingrid Caven (känd från flera filmer av Fassbinder), författare­n och psykologen Sarah Chiche, skådespele­rskan och författare­n Catherine Robbe-Grillet, författare­n Peggy Sastre och journalist­en Abnousse Shalmani.

Den 74-åriga Catherine Deneuve är en av de internatio­nellt mest kända av kvinnorna som underteckn­at brevet.

Hon fick sitt genombrott i Jacques Demsy Paraplyern­a i Cherbourg 1964, och var senast aktuell på bioreperto­aren i Helsingfor­s med filmen

■ Barnmorska­n (2017) i höstas. Hon har i intervjuer uppgett att hon inte haft tid att engagera sig aktivt i den franska kvinnoröre­lsen, men att hon till exempel var en av dem som 1971 underteckn­ade ”De 343 slampornas manifest”, där hon tillsamman­s med 343 kända franska kvinnor erkände att de genomfört en illegal abort och krävde att den konservati­va franska abortlagst­iftningen skulle ändras.

 ?? BLUMBERG
FOTO: EPA-EFE / CAROLINE ?? Den 74-åriga Catherine Deneuve är en av de internatio­nellt mest kända av kvinnorna som underteckn­at brevet.
BLUMBERG FOTO: EPA-EFE / CAROLINE Den 74-åriga Catherine Deneuve är en av de internatio­nellt mest kända av kvinnorna som underteckn­at brevet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland