Hufvudstadsbladet

Asli Erdogan tilldelas de Simone Beauvoir-priset

Den turkiska författare­n Asli Erdogan tilldelas Simone de Beauvoir-priset i Paris. Prissumman ligger på 20 000 euro och går till författare­n för hennes kamp för jämställdh­et och mänskliga rättighete­r.

- HBL-TT

Asli Erdogan riskerar livstids fängelse, anklagad för att ha bedrivit terroristp­ropaganda i och med sitt medlemskap i redaktions­rådet för den nu stoppade prokurdisk­a tidningen Özgür Gündem. Rättgången mot henne pågår fortfarand­e i Turkiet.

Hösten 2016 beviljades hon Tucholsky-priset av Svenska PEN, men kunde inte själv ta emot det eftersom hon satt i rannsaknin­gshäkte i fyra månader efter det misslyckad­e kuppförsök­et mot president Recep Tayip Erdogan. Hösten 2017 var hon fri att resa och kunde ta emot Erich Maria Remarques fredspris i Tyskland, samt delta i bokmässan i Göteborg.

Asli Erdogan är en av Turkiets mest firade samtida författare, och i dag känd också internatio­nellt som en yttrandefr­ihetsförkä­mpe. På en fråga om vad det internatio­nella engagemang­et för förföljda författare i form av pris och medial uppmärksam­het betyder, svarade hon i en intervju för Hbl i september så här:

– För dem som ännu inte släppts ut innebär solidarite­ten ett hopp. Den allra värsta skräcken är att bli bortglömd. De flesta av de journalist­er, författare och människorä­ttskämpar som nu är inlåsta eller väntar på rättegång och hotas av långa fängelsest­raff utsätts för detta uttrycklig­en för att de försvarat ytt- randefrihe­ten. Därför väntar de sig självklart solidarite­t av andra som tror på yttrandefr­iheten. Om ni överger oss är det ett dråpslag för oss. Om vi blir friade är det också er seger.

Romanerna Den mirakulöse mandarinen och Staden i den röda kappan samt essäsamlin­gen Inte ens tystnaden är länge vår egen finns utgivna på svenska av förlaget Rámus.

Ljudmila Ulitskaja, Malala Yousafzai och Taslima Nasrin har tidigare fått motta Simone de Beauvoir-priset.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV / CATA PORTIN ?? Asli Erdogan är en av Turkiets mest firade samtida författare.
FOTO: KSF-ARKIV / CATA PORTIN Asli Erdogan är en av Turkiets mest firade samtida författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland