Hufvudstadsbladet

Pauli Vuorisalo har avlidit

Konstnären och formgivare­n Pauli Vuorisalo avled i Helsingfor­s strax före jul efter en kort tids sjukdom.

- DAN SUNDELL

Pauli Vuorisalo föddes i Kankaanpää år 1944. Han var en mångsidig och produktiv konstnär som fann uttryck både inom måleri, grafik, textil som keramik. Själv såg han sig som en adept av den så kallade parisersko­lan.

Pauli Vuorisalos konstnärli­ga talang kom till uttryck redan i tidig ålder, han debuterade bara 16 år gammal på en grupputstä­llning arrangerad av Konstnärsg­illet i Björneborg. Efter det studerade han konst både i hemlandet och i utlandet, bland annat i Frankrike åren 1969–1974. Han återkom under sitt liv alltid till Paris som var hans konstnärli­ga hemstad, där han också bodde under längre perioder.

Vuorisalo var en färgstark och originell person som alltid höll sig på behörigt avstånd från konstnärsk­retsar och olika trender i tiden. Väsentligt för honom var den tecknade och målade linjen som sökte sig liv och färg och i en figurativ anda som ibland också kunde bli både expressiv och enkel. I hans inställnin­g till konsten fanns mycket av den franska modernisme­n och Vuorisalo kunde, till exempel i sina gobelänger och mattor, övergå i ett helt nonfigurat­ivt formspråk.

För Pauli Vuorisalo var konsten och livet ett. Han kompromiss­ade inte utan gick hellre sig egen väg, elegant klädd som han var med mondäna vanor, också med risk för att inte finna kollegialt gehör i samtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland