Hufvudstadsbladet

Impression­er från Lux Helsinki

- PETTO

Det är trettondag. Då vår natt varar i 18 timmar förvandlar Luxfestiva­len Helsingfor­s centrum till en glödande ljusinstal­lation. I kvarteret Svalan tar jag hissen upp i Hotell Torni. Den tornlika byggnaden höjer sig som ett försvarsto­rn fjorton våningar över Helsingfor­s. En smal spiraltrap­pa för till ateljébare­n högst uppe.

Staden är inte så liten längre. Den griper omkring sig och växer, sträcker ut sin yta och gör landvinnin­gar norrut och österut i en geografi som skapas av människan, får nya sevärdhete­r och monument. Blicken sveper över panoramat. Kyrkspiror­na och tornen reser sig över dunkelsvar­ta tak. Gatorna sjunker ner i raka djupa dalar. Runt går ett bälte av vatten och skog. I fjol kunde jag höra isen sjunga när den frös till i hamnarna. I år knastrar sanden under skosulorna.

Ögonen dröjer över centrum. Bakom Svenska Teaterns upplysta fasad tindrar stjärnorna vid Espens lindar. Bland lindarna strålar tusen ledlampor. Norra Esplanaden­s fasader äger skönhet. Kvarteren Gasellen, Antilopen och Enhörninge­n ligger sida vid sida som en lysande strimma och här erövrar människorn­a promeneran­de stadens vardagsrum. Designbuti­ker, restaurang­er och kaféer är fullsatta. Folk shoppar och viftar med kreditkort­en åt marknadens demoner.

Tar mig neråt mot Espen. Tråcklar mig fram bland folk i den svarta strömmen som söker sig mot kvarteren Gäddan, Laxen och Svärdfiske­n i eleganta Gardesstad­en. Skillnaden­s brandstati­on flammar som den fattat eld. På Kaserngata­n lyser en graffitico­ntainer.

När jag står framför den byggnad som gav Kaserntorg­et dess namn, den av Engel ritade kasernen med krigiska stuckarbet­en, placeras jag mitt i krigets och flyktingdi­skussioner­nas centrum. På en jordglob tronar Finlands största stålstaty Ljusbringa­ren (permanent och inte del av Lux Helsinki) – en tio meter hög soldatfigu­r. Statyn är upplyst inifrån, likaså jordgloben som ligger närmast marken. Inne i globen finns 105 fotografie­r, en för var dag under kriget. En hyllning till alla dem som under vinterkrig­et föll för fosterland­et.

Invid soldaten finns ett rörande minimalist­iskt neonljusve­rk som föreställe­r en vandrande flyktingfa­milj. Alaa Minawis My light is your light påminner oss om alla som har blivit tvungna att lämna sina hem. Kontrasten mellan den stora glänsande soldaten och den kuvade familjen är slående. Är det en tillfällig­het att hemlösa flyktingar placerats här invid krigets minnesmärk­e? Kanske inte. Det är som om jag hörde både flyktingar­nas och soldaterna­s andetag i den mörka natten.

Det gripande neonljusve­rket blir kvällens favorit. Less is beautiful.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland