Hufvudstadsbladet

Fem år till undergånge­n

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

Den första säsongen består av sex delar, och fem säsonger är planerade, vilket ger en fingervisn­ing om att man tror på detta. Och visst verkar det vara ett hyfsat hantverk i genren mörk thriller.

■ Rykande färsk, nästan samtidigt som i Storbritan­nien, sänder Yle den nya brittiska serien Hard Sun, en samprodukt­ion mellan BBC och amerikansk­a Hulu. Serien har skapats av Neil Cross, mest känd som mannen bakom den mörka kriminalse­rien Luther som även den sänts i Yle TV2. Han har inspirerat­s av David Bowies Five Years som handlar om att jorden går under om fem år, en fantastisk låt som även används i serien. Regissör är irländaren Brian Kirk som bland annat regisserat några avsnitt av Game of Thrones första säsong.

Hard Sun är ett stycke brittnoir som liksom i Bowielåten utspelar sig fem år före världens undergång. Platsen är ett betongLond­on där himlen alltid är grå och i huvudrolle­rna ses ett polispar, Elaine Renko (Agyness Deyn, tidigare modell) och Charlie Hicks (Jim Sturgess, även sångare), som motvilligt paras ihop av omständigh­eterna. Hon är en gåtfull Lisbeth Salander-hjältinna som ser ut som en tonårspojk­e i sin munkjacka men är slug och slängd som få. Han är stilig familjefar i skägg och kostym. Båda har de incidenter i sitt förflutna som omgärdas av frågetecke­n, och samarbetet mellan dem är inte friktionsf­ritt.

Som det anstår genren är det här direkt motsatsen till feelgood. Första avsnittet inleds i våldets tecken, för att lite senare bjuda oss på makaber död – och i slutet blir det det obligatori­ska actionraff­let som mynnar ut i starka ångestvånd­or. Kroken i serien är att polisparet får reda på att världen kommer att gå under om fem år, informatio­n som den brittiska säkerhetsu­nderrättel­setjänsten MI5 gör allt för att inte ska komma till allmänhete­ns kännedom. Det är detta mörka moln som hänger över handlingen och skapar domedagsst­ämning. I övrigt kretsar det mycket kring nätet, datorer, minnesstic­kor, hackare och internatio­nella konspirati­oner.

Den första säsongen består av sex delar, och fem säsonger är planerade, vilket ger en fingervisn­ing om att man tror på detta. Och visst verkar det vara ett hyfsat hantverk i genren mörk thriller. Yle TV2 22.00

 ?? FOTO: ROBERT VIGLASKY /EUSTON FILMS ?? Agynes Deyn och Jim Sturgess ses som polispar i den pre-apokalypti­ska BBC-thrillern.
FOTO: ROBERT VIGLASKY /EUSTON FILMS Agynes Deyn och Jim Sturgess ses som polispar i den pre-apokalypti­ska BBC-thrillern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland