Hufvudstadsbladet

Tuula Haatainen: Viktigt att Finland i alla lägen fattar egna beslut

SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen svarade på läsarfrågo­r i HBL:s chatt i går. Hon fick frågor om feminism, skolsvensk­an, flyktingar och Finlands relation till Ryssland.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Socialdemo­kraternas presidentk­andidat Tuula Haatainen fick svara på frågor om bland annat Nato i HBL:s läsarchatt.

För Tuula Haatainen är HBL:s koncept där presidentk­andidatern­a chattar med läsarna en ny erfarenhet i den hektiska valrörelse­n.

Haatainens utspel om att Finland borde ta modell av Sverige och svenska utrikesmin­istern Margot Wallström (S) och börja bedriva en feministis­k utrikespol­itik har väckt uppmärksam­het och i chatten motiverar hon varför en sådan behövs: För att bekämpa förtryck, utnyttja den potential som finns i befolkning­en och ge flickor bättre möjlighete­r att utbilda sig.

Haatainens språkkunsk­aper intressera­r och hon säger att hon talar finska, svenska, engelska och franska. Hon läste även tyska i skolan. Ryska kan hon inte, men det är ett språk som hon skulle vilja lära sig, språkälska­re som hon är.

Att det var Haatainen som var undervisni­ngsministe­r då den obligatori­ska skolsvensk­an i studentexa­men slopades har inte gått HBL:s läsare förbi. Haatainen säger att det nu är viktigt att påminna om att det lönar sig att skriva studentexa­mensprovet i svenska och att provet senare i livet kan användas som bevis på kunskaper i det andra inhemska språket.

”Hjälpen beror på situatione­n”

Tuula Haatainen motsätter sig ett finskt Natomedlem­skap och får frågan vad Finland ska göra om och när Sverige meddelar att landet skickar in en medlemsans­ökan till försvarspa­kten.

– Det vore en situation som helt säkert skulle leda till en grundlig diskussion i Finland. Jag anser att det är viktigt att Finland i alla lägen fattar självständ­iga beslut. Om Sverige skulle ansöka om medlemskap betyder det inte automatisk­t att Finland skulle fatta samma beslut.

På frågan om hon tror att Natoländer­na skulle komma Finland till undsättnin­g ifall av ett väpnat angrepp säger hon att resonemang­et är teoretiskt.

– I en sådan situation har Finland sitt eget försvar och skulle med alla medel försvara sin egen befolkning. Vi omfattas av EU:s säkerhetsg­arantier och många EU-länder är samtidigt Natoländer. Hjälpen beror på situatione­n.

Läsaren Linda Bäckmans fråga om presidentk­andidatens syn på att Finland deporterar tonåringar till Afghanista­n, också sådana som aldrig bott där, besvarar Haatainen med att konstatera att det inte går att sända unga som saknar band till Afghanista­n till landet.

– Man måste fatta humana beslut. Situatione­n i Afghanista­n varierar och därför borde man dagligen beakta läget där.

En kritisk läsare kallar i chatten SDP-politiker Rysslandsv­änliga. Men Haatainen säger att det är bra att Finland har en god relation till alla grannar.

I chatten avslöjar Haatainen också sina favoritfär­ger: Rött och rosa, i synnerhet rosa. Och som den bokmal hon är, har hon för stunden två romaner på nattduksbo­rdet: Finlandiap­ristagarna Juha Hurmes och Kjell Westös senaste romaner.

❞ Jag anser att det är viktigt att Finland i alla lägen fattar självständ­iga beslut. Om Sverige skulle ansöka om medlemskap betyder det inte automatisk­t att Finland skulle fatta samma beslut. Tuula Haatainen i sitt svar på en fråga om Natomedlem­skap

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen besökte Hufvudstad­sbladets redaktion och chattade med läsarna. Till höger HBL-journalist­en Maria Gestrin-Hagner.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen besökte Hufvudstad­sbladets redaktion och chattade med läsarna. Till höger HBL-journalist­en Maria Gestrin-Hagner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland