Hufvudstadsbladet

Nyslott valde 31-årig maestro

– Det är ett drömjobb, säger Nyslottfes­tivalens nya konstnärli­ge ledare Ville Matvejeff. 2020 förverklig­as hans första festival.

- WILHELM KVIST

På uppmaning av sina mentorer och förebilder på det inhemska operafälte­t – profiler som Karita Mattila, Jorma Hynninen med flera – lämnade 31-åriga dirigenten Ville Matvejeff själv in sin ansökan när jobbet som konstnärli­g ledare för operafesti­valen i Nyslott utlystes i oktober.

Tiotals ansökninga­r kom in, fyra personer gick vidare, två landade på slutrakan och Matvejeff valdes.

– Det är ett drömjobb, om man tänker på karriärmöj­ligheterna för en operakonst­när i Finland. Nyslottfes­tivalen är en av de bästa i världen med en anrik historia.

På frågan om han hellre skulle leda Nyslottfes­tivalen eller Nationalop­eran ger Matvejeff ett av sina många diplomatis­ka svar.

– För mig passar det perfekt att bli chef i Nyslott. Jag har alltid tilltalats av festivalst­ämningen, -dramaturgi­n och -planeringe­n och min dirigentka­rriär är i en intressant fas. Det är klart att det här kommer att vara min huvudsyssl­a, även om jag också kommer att fortsätta dirigera.

Matvejeff ämnar fortsätta som chefdirige­nt i Jyväskylä, där han gör upp till åtta veckor per säsong. Däremot är det oklart om han kommer att fortsätta dirigera opera i Jyväskylä såsom han gjort hittills om vintrarna (som bäst rullar Carmen till den 10 februari).

Kroatiska nationalop­eran i Rijeka kommer han att lämna när kontraktet som första gästdirige­nt löper ut 2019. Vid Åbo musikfests­pel, som han lett sedan 2016, gör han också sin sista festival i år.

– Det är klart att det gick lite fort, men till det här uppdraget var det omöjligt att säga nej.

Fick upp ögonen

Maestro Matvejeff fick sin första beröring med operan som 9- eller 10-åring när familjen besökte Nyslott. Därefter har han sett opera mer eller mindre regelbunde­t.

Han minns att den av kritikerna risade Aika ja uni (Tiden och drömmen 2000, av Herman Rechberger, Olli Kortekanga­s och Kalevi Aho) öppnade ögonen för operans möjlighete­r. Snart sjöng han under studietide­n vid Sibelius-Akademin som korist på Nationalop­eran, där han fortsatte först som balett- och senare som operarepet­itör. Under fem år hann han gissningsv­is spela ett fyrtiotal operor, vilket gav känning för repertoare­n. Snart kom dirigentup­pdragen med i bilden och resten är historia.

I operans värld tilltalas maestro Matvejeff främst av syntesen mellan konstforme­r.

– Akrobatin, magin och dramaturgi­n gör att opera handlar om så mycket mera än musik.

Kreativ inom givna ramar

För att vara en aktör på det klassiska musikfälte­t är Nyslottfes­tivalen extremt beroende av biljettint­äkter. Man kan alltså undra om inte Matvejeff har haft friare händer att förverklig­a sina konstnärli­ga visioner i Jyväskylä eller Åbo.

– Men också där har jag fått verka inom vissa ramar. Man kan inte göra vad som helst, men man måste vara kreativ inom sina givna ramar, slår Matvejeff fast.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ville Matvejeff förverklig­ar sin första festival i Nyslott sommaren 2020.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Ville Matvejeff förverklig­ar sin första festival i Nyslott sommaren 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland