Hufvudstadsbladet

Pragvinter­n kan bli dramatisk

President Miloš Zeman och premiärmin­ister Andrej Babiš är den centrala duon i ett tjeckiskt drama som är inne i ett avgörande skede.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Den första tiden efter sammetsrev­olutionen för snart 30 år sedan med Václav Havel som president gick Tjeckien spikrakt mot en västeurope­isk öppen demokrati. Sedan dess har det flutit mycket vatten under broarna över Moldau.

Ekonomin i landet är för tillfället god och arbetslösh­eten är några futtiga procent. Där finns inte så mycket att klaga över, men den politiska utveckling­en upprör många både inom landet och utanför.

Tjeckien befinner sig just nu i ett krävande och spännande politiskt läge. På fredag och lördag hålls första omgången av presidentv­alet och nästa vecka fälls sannolikt regeringen i en förtroende­omröstning i parlamente­t.

Insatserna är höga och dramatik kommer inte att saknas. President Miloš Zeman och premiärmin­ister Andrej Babiš har varit en samspelt duo och de gör nu båda allt för att få fortsätta leda landet i den riktning de vill. Men frågan är om en majoritet av tjeckerna vill att Tjeckien går i samma nationalis­tiska och odemokrati­ska riktning som Visegradko­mpisarna Polen och Ungern.

Miloš Zeman har toppat alla opinionsmä­tningar och han kommer säkert att samla flest röster i presidentv­alets första omgång. Att han skulle få över hälften av väljarna bakom sig är däremot osannolikt, allting talar för en andra omgång om två veckor. Då får Zeman det svårare.

Jiří Drahoš är den troliga tvåan i valets första omgång och han kan bli en hård nöt att knäcka för Zeman. Enligt opinionsmä­tningar är Drahoš den enda som i en andra valomgång skulle ha en rejäl chans mot Zeman.

De här två herrarna står politiskt och även som personer mycket långt från varandra. Drahoš är kemiprofes­sor och en respektera­d tidigare chef för vetenskaps­akademin. Han är en reflektera­nde intellektu­ell, EUvänlig och orolig för utveckling­en i Tjeckien.

Miloš Zeman kan komprimera­t beskrivas som politiskt helt inkorrekt. Han betecknas som en skränig, alkoholise­rad, Rysslandsv­änlig, flyktingfi­entlig, EU-skeptisk islamofob som vänder kappan efter den politiska vinden.

Zeman är närmast en europeisk Donald Trump, som han också har talat om i varma ordalag.

Premiärmin­ister Babiš och hans parti, ANO, vann en odiskutabe­l seger i parlaments­valet i oktober. Inget annat parti ville regera med honom och därmed blev det en minoritets­regering som utnämndes i december.

Den ser emellertid inte ut att bli långvarig, framför allt på grund av Babiš och hans företag som hotas av åtal för att ha lurat EU på några miljoner i understöd genom en fräck manöver. En förtroende­omröstning skulle hållas i onsdags, men efter en tio timmars session beslöt parlamente­t att skjuta upp omröstning­en till tisdag. Före det hoppas Babiš motståndar­e att parlamente­t ska hinna rösta om att frånta honom åtalsimmun­itet.

Babiš har sagt att han vill styra Tjeckien som ett företag och effektiver­a demokratin, vilket i värsta fall kan betyda någonting i stil med Viktor Orbáns illiberala demokrati i Ungern. Precis som Zeman är han mycket flyktingkr­itisk.

Babiš har också lovat ta itu med korruption­en. Han har alltså nått valframgån­gar genom att driva en politik mot ekonomiskt lurendreje­ri samtidigt som han själv inte verkar ha rent mjöl i påsen. Det är inte heller i övrigt helt problemfri­tt att premiärmin­istern är landets nästrikast­e man, som äger en industriko­ncern med 230 bolag och flera viktiga medier.

Zeman har redan lovat att han ger Babiš en ny chans att bilda regering om parlamente­t fäller den nuvarande. Det blir då på nytt svårt för Babiš att få fler partier med så att han kunde bilda en majoritets­regering. Därför kan nyval ligga nära till hands.

Om Zeman inte lyckas vinna en ny femårsperi­od som president innebär det att Babiš inte längre har samma stöd från presidente­n. Det är upplagt för en dramatisk vinter och vår i Prag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland