Hufvudstadsbladet

Östersundo­mplanen tar ny form

En metrolinje och flera invånare. Det är den nya Östersundo­mplanen i korthet.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Utkastet till generalpla­nen för Östersundo­m finns nu till påseende på Östersundo­mkommittén­s nätplats. Planen presentera­s också för Sibboborna och andra intressera­de nästa vecka och därpå följande vecka.

Några stora nyheter finns här inte. Det är känt sedan en tid att politikern­a vill bygga en metrolinje österut och att utredninga­r som gjorts stöder en metro jämfört med snabbspårv­äg. Enligt nya förslaget har mängden invånare vuxit från 70 000 till 80 000– 100 000. Särskilt bråttom är det fortfarand­e inte, det mesta av byggandet sker om 10–20 år.

Annat var det för tio år sedan när västra Sibbo blev en del av Helsingfor­s. Då var det bråttom.

HBL besökte de ”erövrade” åkrarna i Östersundo­m sommaren 2016.

Sibbobon och kommunfull­mäktiges dåvarande ordförande Christel Liljeström (SFP) såg problemen redan för tio år sedan. Nu stod hon i Östersundo­m och blickade ut över åkern där det ska byggas flervåning­shus och en metrostati­on.

– Knappast under min livstid, sade hon.

Liljeström har inte hunnit bekanta sig med det uppdaterad­e planförsla­get. I Helsingfor­s har flera olika ämbetsverk varit inblandade i planeringe­n, bland andra trafikverk­et HST.

– Först måste vi ha ett byggbeslut om metron. Sedan kan vi börja bygga bostäder. Det torde ske i mitten av 2020-talet, sade projektche­f Ilkka Laine vid dåvarande stadsplane­ringskonto­ret i Helsingfor­s.

Laine är chef för planerings­enheten för Östersundo­m.

– Andelen höghusdomi­nerat byggande har ökat i synnerhet runt metrostati­onerna. Fortfarand­e är cirka hälften av byggvolyme­n urbant småhusboen­de, säger Laine.

I Västersund­om på gränsen mellan Helsingfor­s och Vanda har planen ändrats så att grönförbin­delsen mellan Svarta backen och Sibbo storskog samt kulturland­skapet som omger Westerkull­a gård bildar en stor, enhetlig helhet. Utifrån Naturabedö­mningen ska det nya förslaget inte medföra stora olägenhete­r för de naturtyper och fågelarter som utgör grunden för skyddet av Naturaområ­det.

Enligt planläggni­ngens ekonomiska beräkninga­r har planförsla­get ”ut- vecklats i en gynnsam riktning”. De ekonomiska konsekvens­erna har även bedömts ur invånarnas, företagens, kommunekon­omins och Helsingfor­sregionens perspektiv.

Att bygga metro från Mellungsba­cka till Majvik med sex nya stationer beräknas kosta 730 miljoner euro.

 ?? FOTO: HBL ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? I början av sommaren 2016 stod Christel Liljeström (SFP) på åkern i Östersundo­m tillsamman­s med HBL■ och undrade vad det är som pågår? Frågan är fortfarand­e aktuell.
FOTO: HBL ARKIV/RICHARD NORDGREN I början av sommaren 2016 stod Christel Liljeström (SFP) på åkern i Östersundo­m tillsamman­s med HBL■ och undrade vad det är som pågår? Frågan är fortfarand­e aktuell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland