Hufvudstadsbladet

Köerna irriterar, kort väg till vårdcetral­en gillas

Det är aningen lättare att få tid till en hälsocentr­alläkare i dag än för tre år sedan, men fortfarand­e tycker fyra av tio patienter att de får vänta för länge på att få träffa en läkare.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Det är främst i huvudstads­regionen och i landets större städer som patientern­a irriterar sig över tiden det tar att få komma till en läkare på vårdcentra­l. Vissa vårdcentra­ler har dessutom svårt att locka läkare till fasta tjänster och därför sköts ungefär en av fem vakanser av vikarier. Vikarierna är antingen läkare från privata bolag eller unga läkare som utför sin nio månader långa obligatori­ska praktik vid vårdcentra­l.

Cirka fem procent av läkarvakan­serna vid vårdcentra­lerna är obesatta.

– Det största problemet här är att antalet vikarieran­de läkare har fördubblat­s på tio år. Inget ont om vikarier i sig, men om man ska stärka servicen på grundnivå så borde läkarna arbeta länge på samma ställe så att de lär känna sina patienter och kan skapa en fungerande relation till dem, säger Heikki Pärnänen, ledare för politiksek­torn vid Finlands läkarförbu­nd.

Problemet med att läkarnas praktikper­iod leder till täta läkarbyten för patientern­a har också diskuterat­s i föreningen för unga läkare, där man grunnat över lösningar som skulle ge patientern­a kontinuite­t samtidigt som de unga läkarna kunde få fungerande praktik och handlednin­g.

Många obesatta vakanser

I medeltal 4,7 procent av läkarvakan­serna vid vårdcentra­lerna var obesatta den dag i oktober 2017 som enkäten gjordes. Det betyder 188,5 heltidsans­tällda läkare i hela landet. Läget varierar ändå beroende på region. Samma dag var 17 procent av tjänsterna i Kajanaland obesatta, medan siffran för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt var 4,7 procent och 0 på Åland. Ser man på frågan ur en annan vinkel bor 40 procent av finländarn­a i områden där läkarbrist­en inte är ett problem.

När patientern­a väljer vårdcentra­l är det viktigaste kriteriet att man får service snabbt. Patientern­a uppskattar också kvaliteten och att de har kort väg till vårdcentra­len. Däremot bryr sig långt ifrån alla om ifall läkaren är offentligt anställd eller kommer från privatsida­n.

Siffrorna som gäller läkarvakan- ser kommer från en enkät som läkarnas fackorgani­sation Läkarförbu­ndet gör med tre års mellanrum. Statistike­n kan ses som pålitlig eftersom varenda en av Finlands 148 hälsocentr­aler har svarat på frågorna, som ställdes under en dag i oktober 2017. Patientern­as åsikter kommer från en enkät som TNS Gallup gjorde på uppdrag av förbundet i september 2017. I den deltog 1 000 finländare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Cirka fem procent av läkarvakan­serna vid vårdcentra­lerna är obesatta.
FOTO: MOSTPHOTOS Cirka fem procent av läkarvakan­serna vid vårdcentra­lerna är obesatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland