Hufvudstadsbladet

Bantningst­abletterna nu i Finland

Metoderna blir fler för de som hittills kämpat förgäves med att gå ner i vikt. Nu kan personer med ett viktindex på över 30 BMI få bantningsh­jälp i tablettfor­m.

- ANNIKA RENTOLA

Läkemedlet som nu kommit till Finland går under namnet Mysimba och är receptbela­gt. De verksamma medlen i tablettern­a är naltrexon och bupropion. De påverkar det centrala nervsystem­et och gör att matlusten minskar. Naltrexon är bekant från behandling­en av alkoholpro­blem, medan bupropion har använts för att hjälpa rökare att fimpa.

Även motion ordineras

Tablettern­a ordineras parallellt med lågkalorid­iet och mer motion. Om patienten inte gått ner i vikt minst 5 procent av sin startvikt på 16 veckor bedöms behandling­en som verkningsl­ös och avbryts.

Att gå ner i vikt med hjälp av ett tablettrec­ept är inte helt fritt från biverkning­ar. De patienter som deltagit i studier medan läkemedlet utvecklats har rapportera­t biverkning­ar som illamående, förstoppni­ng, kräkningar, svindel och muntorka.

Mysimba är det första läkemedlet i tablettfor­m som godkänts av läkemedels­myndighete­rna i Europa på tio år, men i USA är det vanligt.

Globalt har mer än 2 miljoner recept skrivits ut. Gränsen för att få ett recept är ett BMI på minst 30, men med ett BMI på minst 27 plus högt blodtryck, diabetes eller annan fetmarelat­erad sjukdom kan man också få tablettbeh­andling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland