Hufvudstadsbladet

Jakten på rätt metod gav stort medicinpri­s

Professor emerita Marjukka Mäkelä tror stenhårt på att behandling­ar och vård ska tåla utvärderin­g. Dåliga metoder ska kunna överges. I dag belönas hon med Pohjolas och Suomibolag­ens medicinska pris på 20000 euro för sin livsgärnin­g.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Det är Marjukka Mäkelä som lagt grunden till de regler för medicinsk praxis som i dag styr de behandling­ar och den vård som nästan hela den finska läkarkåren ordinerar; i dag finns redan 103 nationella rekommenda­tioner för hur olika sjukdomar ska behandlas i Finland. Mäkelä, som är specialise­rad i allmänmedi­cin, har i tiotals år arbetat för att främja en systematis­k hälsovård och gjort insatser på flera olika nivåer.

Viljan att ta reda på vad som verkligen är det bästa för patienten vaknade redan i början av karriären. Då, under de första femton åren, arbetade hon som allmänläka­re med patienter på hälsostati­on. Därefter har hon utbildat sig i evidensbas­erad medicin i Kanada, forskat och undervisat.

– Jag har haft som mål att hjälpa vanliga läkare att utföra sitt jobb så väl som möjligt, säger hon.

Mäkelä riktar sig också till beslutsfat­tare och tjänstemän när hon talar om vikten av evidens, av att kunna bevisa att det man gör har effekt.

Många järn i elden

– Det räcker inte ens att göra saker bra, vi måste också göra de rätta sakerna, säger hon.

Mäkelä arbetar för tillfället på deltid som professor i allmänmedi­cin vid Köpenhamns universite­t, som gästforska­re vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) och leder det finska Cochrain-centret, som arbetar med systematis­ka sammanstäl­lningar av medicinska forsknings­resultat. I 12 år har hon också lett enheten för utvärderin­g av medicinsk metodik på THL. Hon har därtill haft expertuppg­ifter inom bland annat EU och WHO.

 ?? FOTO: LäKARFöRBU­NDET/VILLE RINNE ?? Marjukka Mäkelä är den första allmänläka­re som beviljas Pohjolas och Suomibolag­ens medicinska pris.
FOTO: LäKARFöRBU­NDET/VILLE RINNE Marjukka Mäkelä är den första allmänläka­re som beviljas Pohjolas och Suomibolag­ens medicinska pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland