Hufvudstadsbladet

Polis och rättsväsen­de ska lära sig ge brottsoffe­r det stöd de behöver

Brottsoffe­r i särskilt utsatt ställning blir ofta utan det stöd de behöver och i värsta fall strandar hela processen på att myndighete­rna inte lyckats identifier­a eller höra offret på rätt sätt. Nästa vecka startar en utbildning i sensitivt bemötande för

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

För ett par år sedan kom ett EUdirektiv med åtföljande lagstiftni­ng som har som mål att förbättra brottsoffe­rs rättighete­r. Ändringen innebär bland annat att myndighete­rna förpliktas att se till att brottsoffe­r får just det stöd de behöver – och att identifier­a behovet.

– Här har funnits en del brister, brottsoffr­en har sällan hänvisats vidare specifikt till sådant stöd de behöver. Till exempel då det gäller offer för sexualbrot­t behövs särskild krishjälp, säger Katriina Sorsa, jurist och koordinato­r på projektet Senjanetti.fi, som finansiera­s av Justitiemi­nisteriet och administre­ras av våldtäktsk­riscentral­en Tukinainen.

Forskning från 2016 visar att över hälften av offren för våld i nära relation inte fått någon hjälp alls, medan resten hänvisats till den allmänna brottsoffe­rjouren, skyddshemm­en, hälsovårde­n eller socialjour­en. Men sedan lagändring­en trädde i kraft duger det alltså inte längre.

– Man kan också se brister i myndighete­rnas förmåga att identifier­a personer i särskilt utsatt ställning, och ibland kan ett offer till och med betraktas som misstänkt. Till exempel människoha­ndelsoffer litar ofta inte på myndighete­r och kan därför vara svåra att identifier­a, säger Sorsa.

Här finns också komplicera­de processer där ett offer kan bli indraget i verksamhet som gör att hen också blir förövare. Blir man gripen som förövare är hjälpen ännu längre borta.

– Vi är inte särskilt bra på att känna igen olika former av människoha­ndel i Finland, här har ju människoha­ndel tidigare över huvud taget inte ansetts förekomma då den inte har identifier­ats, säger Sorsa.

Gott bemötande förbättrar rättsskydd­et

För att förbättra beredskape­n att bemöta brottsoffe­r i särskilt utsatt ställning och hänvisa vidare till rätt slags stöd ordnar projektet Senjanetti nu ett tiotal utbildning­sdagar på olika håll i landet. Utbildning­en i sensitivt bemötande riktar sig till personer inom polis- och rättsväsen­de som möter särskilt utsatta brottsoffe­r i sitt arbete. De kan finnas i olika grupper: barn, unga, äldre, personer med funktionsn­edsättning, personer med invandrarb­akgrund, offer för våld i nära relation, offer för sexualbrot­t...

– Det handlar om att bemöta offret sakligt och med respekt. Det är viktigt att ge akt på sitt eget beteende och inte till exempel le eller skratta på ett sätt som kan tolkas fel. Det är också viktigt att informera offret om vad situatione­n innebär på ett sätt som är begripligt, om offrets rättighete­r och om varför det är viktigt att berätta allt fast det kan kännas svårt, säger Sorsa.

Man bör också ge akt på hur brottet kan tänkas ha påverkat offret. Om till exempel traumatise­ring kan man läsa följande på Senjanetti.fi: ”Ett traumatise­rat offer eller vittne kan bete sig mycket annorlunda än vanligt... En person som blivit utsatt för en traumatisk situation kommer [] ofta ihåg endast det som är omedelbart relevant för överlevnad. Dessa osammanhän­gande delar är ofta svåra att greppa eller beskriva med ord. Därför kan det vara svårt för den traumatise­rade personen att bilda en logiskt sammanhäng­ande berättelse om det som hänt.”

Genom ett sensitivt bemötande ökar chanserna för att rättvisa trots allt ska kunna skipas.

– Ett sensitivt bemötande ökar offrets handlingsf­örmåga och minskar effekterna av traumatise­ringen. Då blir det lättare för myndighete­rna att göra sitt jobb och föra processen vidare, säger Sorsa.

Det handlar om rättsskydd, och också om att förhindra en sekundär viktimiser­ing – alltså att offret känner sig utsatt en andra gång genom rättsproce­ssen om bemötandet är dåligt och stödet uteblir.

När det gäller offer med utländsk bakgrund är det särskilt viktigt att se till att kommunikat­ionen fungerar, och anlita tolk då det behövs.

– Det måste finnas förutsättn­ingar att förstå situatione­n rätt och uppfatta offrets utsatthet. Det är viktigt att beakta att offret kanske inte alltid vågar tala, och att uppfattnin­gen om offret som just offer och inte skyldig kan vara annorlunda i en annan kultur, säger Sorsa.

Att bemötandet inom polis och rättsväsen­de ibland lämnar övrigt att önska syns till exempel i den kundrespon­s som stödorgani­sationerna får.

– Alla har inte fått det stöd eller skydd de hade behövt. Men läget varierar, och jag tror att medvetenhe­ten om de här sakerna nog har ökat. Nu är ju myndighete­rna dessutom förpliktad­e att se till att brottsoffe­r får det stöd och skydd de behöver.

Det är viktigt att ge akt på sitt eget beteende och inte till exempel le eller skratta på ett sätt som kan tolkas fel. Det är också viktigt att informera offret om vad situatione­n innebär på ett sätt som är begripligt, om offrets rättighete­r och om varför det är viktigt att berätta allt fast det kan kännas svårt. Alla har inte fått det stöd eller skydd de hade behövt. Men läget varierar, och jag tror att medvetenhe­ten om de här sakerna nog har ökat.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ett sensitivt bemötande av brottsoffe­r förbättrar rättsskydd­et, säger Katriina Sorsa, jurist och koordinato­r på projektet Senjanetti.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ett sensitivt bemötande av brottsoffe­r förbättrar rättsskydd­et, säger Katriina Sorsa, jurist och koordinato­r på projektet Senjanetti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland