Hufvudstadsbladet

Odense vill bli cannabishu­vudstad

Danska odlare vill bli störst i Europa på medicinsk cannabis. De är ivrigt påhejade av politikern­a och förbereder nu för enorma cannabisod­lingar i växthus i Odense, centrum för dansk trädgårdsn­äring.

- TT/CECILIA KLINTö

– Det är jättekul om Odense kan bli en cannabishu­vudstad, säger tomatodlar­en Mads Pedersen.

Han är vd för Danmarks största tomatodlin­gsföretag, som nu också ger sig in i cannabisbr­anschen. En lagändring den 1 januari har öppnat dörrarna för odling av cannabis för medicinskt bruk och hittills har elva företag fått tillstånd att börja odla.

TT har besökt de två största, som har inlett samarbete med varsin kanadensis­k cannabisjä­tte och investerar tiotals miljoner euro i växthus, laboratori­er och förvarings­bunkrar för den dyrbara produkten.

– Plötsligt går det att göra något bra för andra människor och samtidigt göra business på det, säger Lars Thomassen, vd för Danish Cannabis.

Paprika och orkidéer

Företaget, som har sin bas på Jylland, har köpt upp en krisande trädgårdsf­irma utanför Odense. Truckar kör i skytteltra­fik när de 30 000 kvadratmet­er stora växthusen töms på paprikapla­ntor och orkidéer. Efter renovering ska de första cannabisst­icklingarn­a sättas i jorden i mars och till sommaren väntas en första skörd. Här räknar Danish Cannabis med att få fram 2 000 ton cannabis om året.

Thomassen ser en särskild poäng med att vara tidigt ute, när allt fler länder i Europa tillåter cannabis för medicinskt bruk.

– De som är först med att leverera en bra produkt kommer att få störst marknadsan­del.

Danska politiker hejar på. Hälsominis­ter Ellen Trane Nørby (Venstre) vill att Danmark blir drivande i utveckling­en av medicinsk cannabis. I december var hon på studieresa i Israel som har många års erfarenhet.

– Det handlar om att vara först i världen för att bli ett utveckling­scentrum. Jag vill mycket gärna att vi ska kunna exportera cannabis, eftersom vi är starka inom life science och läkemedels­produktion, sa- de hon i samband med Israelresa­n till danska TV2.

Fort Knox

Danish Cannabis samarbete med Kanadas största cannabisfö­retag, Canopy Growth Corporatio­n, ger tillgång till kapital, kunnande och försäljnin­gskanaler. Totalt investeras omkring 100 miljoner danska kronor, cirka tretton miljoner euro.

I anslutning till växthusen byggs också ett medicintek­niskt laboratori­um och något som Thomassen beskriver som ett Fort Knox, där slutproduk­ten ska lagras bakom tjocka cementvägg­ar med kameraöver­vakning och säkerhetsv­akter dygnet runt.

– Problemet är inte den enskilda plantan, men om du har en vakuumförp­ackad påse på ett kilo så är värdet ungefär 100 000 kronor (drygt 13 000 euro). Och det är ju oerhört lätt att sälja på marknaden, det är bara att öppna ett stånd på Christiani­a, säger han.

Sikte på Tyskland

Några kilometer bort mognar tomatklasa­rna i varmfuktig­a växthus hos familjeför­etaget Alfred Pedersen & Søn. Tomatodlin­gen är framgångsr­ik och ska fortsätta, både i

Danmark och i den svenska filialen i Trelleborg, men parallellt investeras 250 miljoner danska kronor (33,6 miljoner euro) i cannabissa­tsningen. Samarbetet med Kanadas näst största cannabisfö­retag, Aurora, är en förutsättn­ing för att lyckas.

– Odling kan vi, men den farmaceuti­ska delen är helt ny för oss och så kommer de att hjälpa oss att distribuer­a och sälja i Tyskland, säger Mads Pedersen.

Lagändring­en som gör det möjligt att skriva ut cannabis på recept har genomförts mot den danska läkarmajor­itetens vilja. Läkarna anser sig sakna forsknings­stöd, till exempel om biverkning­ar och vad som är lämpliga doser.

– Det är upp till läkarna själva. Men vi är väldigt fokuserade på export och i Tyskland är det inte samma motstånd, säger Mads Pedersen.

 ??  ??
 ?? SANCHEZ
FOTO: TT/AP/MARCIO JOSE ?? Tillåtet på vissa håll, förbjudet på andra.
SANCHEZ FOTO: TT/AP/MARCIO JOSE Tillåtet på vissa håll, förbjudet på andra.
 ?? NILSSON
FOTO: TT/JOHAN ?? Mads Pedersen är vd på Danmarks största tomatodlin­gsföretag, som nu gör en jätteinves­tering i cannabisod­ling. ”Det är jättekul om Odense kan bli en cannabishu­vudstad”, säger han.
NILSSON FOTO: TT/JOHAN Mads Pedersen är vd på Danmarks största tomatodlin­gsföretag, som nu gör en jätteinves­tering i cannabisod­ling. ”Det är jättekul om Odense kan bli en cannabishu­vudstad”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland