Hufvudstadsbladet

EU: Avtalet om atomprogra­mmet i Iran fungerar

- TT-AFP

EU och Frankrikes, Storbritan­niens och Tysklands utrikesmin­istrar har mött sin iranske kollega för att visa en enad front för atomavtale­t, som USA:s president Donald Trump hotar att riva upp.

Efter ett möte med Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif i Bryssel uttrycker de europeiska företrädar­na stöd för uppgörelse­n mellan stormakter och Iran om landets kärnteknik­program.

– Avtalet fungerar, det levererar vad gäller huvudmålet, som är att hålla Irans atomprogra­m under kontroll, säger EU:s utrikesche­f Federica Mogherini.

I dag väntar en ny tidsfrist för USA:s president Donald Trump, som var tredje månad ska informera kongressen om huruvida Iran följer uppgörelse­n eller om sanktioner bör införas.

De straff som landet har riktat mot Iran för påstådd kärnvapenf­orskning har aldrig strukits av kongressen. I stället har presidente­rna, tidigare Barack Obama och nu Trump, var tredje månad tillfällig­t stoppat dem för att USA ska hålla sin del av avtalet.

Trump gillar inte kärnavtale­t, men källor uppger för nyhetsbyrå­er att han ännu inte har bestämt sig kring hur han ska göra. Han har tidigare bett om att få slippa 90-dagarsuppd­ateringarn­a.

Även om USA drar sig ur har de andra parterna sagt sig vara beredda att fortsätta, så länge Iran uppfyller sina åtaganden. Men exempelvis europeiska banker och företag lär dra öronen åt sig då de riskerar att exkluderas från den amerikansk­a marknaden om de handlar med Iran, en rädsla som redan i dag påverkar affärsklim­atet i förhålland­e till landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland