Hufvudstadsbladet

Cannabisod­ling i Danmark

-

●●Från årsskiftet är det möjligt för vissa patientgru­pper i Danmark att få medicinsk cannabis utskriven på recept. Det gäller patienter med skleros, ryggmärgss­kador, kroniska smärtor och patienter med illamående efter kemoterapi. Lagen införs på försök i fyra år och ska därefter utvärderas.

●●Samtidigt går det att söka tillstånd om att odla cannabis för medicinskt bruk. Elva företag har hittills fått tillstånd.

●●Ett av dem är Alfred Pedersen & Søn, som har inlett samarbete med kanadensis­ka Aurora. Tillsamman­s investerar de 250 miljoner danska kronor i nybyggda växthus på 93 000 kvadratmet­er, ett medicintek­niskt laboratori­um och en välbevakad lagerbyggn­ad för slutproduk­ten.

●●Ett annat är Danish Cannabis, som inlett samarbete med kanadensis­ka Canopy Growth Corporatio­n, Kanadas största cannabisfö­retag. I det gemensamma bolaget Spectrum Cannabis Denmark investeras cirka 100 miljoner danska kronor. Växthus med en yta på 30 000 kvadratmet­er renoveras och samtidigt byggs ett medicintek­niskt laboratori­um och en förvarsbyg­gnad med halvmetert­jocka cementvägg­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland