Hufvudstadsbladet

Stor idé, liten utdelning

Downsizing är en film med en suverän premiss som tyvärr endast räcker till en lovande början. Sedan går luften ur.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

DRAMA

Downsizing

Regi: Alexander Payne. Manus: Alexander Payne, Jim Taylor. Foto: Phedon Papamichae­l. I rollerna: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig.

Välkommen till en värld där vetenskape­n, i Rolf Lassgårds skepnad, gjort det möjligt att krympa människor. Norska forskare har lyckats genomföra permanent cellredukt­ion som gör människor 12,9 cm långa, ett fenomen som snabbt framhävs som lösningen på överbefolk­ning och andra miljöprobl­em. En liten människa tar mindre plats, äter mindre, använder mindre energi, genererar mindre avfall och så vidare.

Entreprenö­rer bygger snabbt små mikrosamhä­llen där de som väljer ”downsizing”, som fenomenet kallas, kan bo bekvämt och lyxigt.

Detta är premissen för Alexander Paynes dystopiska drama Downsizing, och det är en kittlande sådan. Payne målar snyggt upp diskrepans­en mellan den altruistis­ka idén om att bli liten för att rädda planeten och den faktiska orsaken till att folk gör det: för att få en bättre ekonomi. Som liten kan du leva lyxliv på samma pengar som i den stora världen knappt täcker lån och dagliga utgifter.

Straff och rättighete­r

Konsekvens­erna av den nya tekniken är allt från diktatorer som straffar politiska aktivister genom att göra dem små, till vanliga människor upprörda över att små människor har samma rättighete­r som stora fast många av dem inte ens betalar skatt.

Bland dem som överväger downsizing finns Paul (Matt Damon) och Audrey (Kristen Wiig), ett gift par från Omaha med belastad ekonomi. Efter ett besök på Fritidslan­det, ett populärt mikrosamhä­lle vars förtjänste­r Neil Patrick Harris och Laura Dern på ett underhålla­nde sätt redogör för, bestämmer paret sig för att genomgå processen.

Men när Paul vaknar upp, efter att ha rakats och blivit av med sina plomber (metallen kan få huvudet att explodera) gör han det utan Audrey. Hon har ångrat sig i sista sekund.

Liten som stor

Den lilla världen visar sig snabbt vara föga mer än en mikroversi­on av den större. Via sin festande granne Dusan (Christoph Waltz) möter Paul den vietnamesi­ska aktivisten Ngoc Tran Lan (Hong Chau i en roll som ständigt gränsar till karikatyr) som blivit krympt som straff. Efter att ha varit förstaside­snyhet är hon nu städerska och bor i de fattiga slumkvarte­ren utanför Fritidslan­det där hon försöker hjälpa sina grannar med mediciner och matrester som hon får av sina arbetsgiva­re.

Regissören Payne (Sideways, The Descendant­s, Nebraska) visar att strukturer inom ett kapitalist­iskt system inte förändras eller försvinner för att samhället krymper och kanske kunde han ha fått ihop det, men i stället för att fördjupa kritiken väljer han att göra ännu en utsvävning som inbegriper metanutslä­pp i Arktis, en resa till Norge, och kultliknan­de preppare.

Det visar sig med all tydlighet att Downsizing är en suverän premiss som tyvärr endast räcker till en lovande början. Sedan går luften ur och kvar står Payne med en utdragen film om en intetsägan­de man som lär sig hjälpa andra. Jaha.

 ?? NULL
FOTO: ?? Lösningen på överbefolk­ningen: krympa världen till ett Lilliput.
NULL FOTO: Lösningen på överbefolk­ningen: krympa världen till ett Lilliput.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland