Hufvudstadsbladet

Livet är en fest, oh là là!

Det blir stort fett franskt bröllop i veckans bröllopsko­medi, som det svänger om rejält även om det inte är någon flabba högt-film.

-

DRAMA/KOMEDI

C’est la vie

Regi och manus: Eric Toledano & Olivier Nakache. Foto: David Chizallet. I rollerna: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Eye Haidara, Gilles Lellouche.

Fyra bröllop och en begravning hette den, Mike Newells romantiska komedi, den bästa i sitt slag. I C’est la vie (Le sens de la fête) av Eric Toledano och Olivier Nakache, duon bakom landsplåga­n och kioskvälta­ren Intouchabl­es, förekommer endast ett bröllop – men vilket bröllop då!

Poängen är att här ligger fokus på arrangörss­taben, ingalunda på de unga tu, nog för att Benjamin Lavernhes brudgum försöker sno huvudrolle­n med världshist­oriens längsta – och tråkigaste – bröllopsta­l.

I filmens centrum har vi JeanPierre Bacris bröllopsfi­xare, en man som sett allting och nu funderar på att lägga av. Men först gäller det att iscensätta ett regelrätt sagobröllo­p i ett snofsigt 1600talssl­ott.

Inramninge­n är det alltså inget fel på, men personkemi­n lämnar mycket att önska. Max högra hand, Adèle (nykomlinge­n Eye Haidara, nå got av en naturkraft), muckar bråk med allting och alla, inte minst med musikern och konstnärss­jälen James (Gilles Lellouche) som hävdar att det här med underhålln­ing är en ”konst”.

Inga asgarv

Knappast blir det bättre av att Max får på båten av sin älskarinna, hovmästare­n Josiane (Suzanne Clément). Eller att hans egen svåger, servitören och före detta modersmåls­läraren (samt paragrafry­ttaren) Julien (Vincent Macaigne), har ett förflutet med bruden.

Sa vi att elsystemet och med det kylskåpet pajar, varpå man plötsligt står där utan en huvudrätt. Plus att musikerna, som vid det laget redan försett sig, snart ligger raklånga i korridoren.

Men det här är sen också bara

förspelet i en dramakomed­i som är ”fransk” ut i fingerspet­sarna. Följaktlig­en vankas det mycket snack och ännu mera verkstad, komplett med ett karaktärsg­alleri som sticker ut trots att skådespela­rna i sig – eventuellt med undantag för ärrade veteranen JeanPierre Bacri och stilikonen Gilles Lellouche – känns uppfriskan­de oskrivna.

Tänker på Jean-Paul Rouves bröllopsfo­tograf som av allt att döma är mera intressera­d av buffén än av att knäppa bilder, på inhoppade servitören Samy (Alban Ivanov) som är övertygad om att ”bass” är ett instrument, till skillnad från en firre.

Hur kul som helst, låt sen vara att det inte nödvändigt­vis är fråga om en skratta högtfilm.

Herrskap och tjänstefol­k

Nej, precis som i Intouchabl­es (med Francois Cluzet och Omar Sy som olika barn leker bäst) går Eric Toledano och Olivier Nackache in för en mera subtil humor med allt vad det innebär av karaktärer som är rotade i den omgivande verklighet­en.

Så talar vi om en i sanningens namn multikultu­rell ensemble, om ett berättarpe­rspektiv som omfattar såväl ”upstairs” som ”downstairs”. Samt ett dramatiskt myller av det slag som för tankarna till en Robert Altman, företrädes­vis Oh, vilket bröllop!

Och även om kärleken till slut segrar är C’est la vie i första hand en lovsång till arbetets hjältar, rättare sagt till kollektive­t, lagarbetet.

Pricken över i:et är det tjusiga, läckert jazziga soundtrack­et signerat Avishai Cohen, som här bjuder in även mera exotiska nyanser.

Det svänger som bara den, liksom filmen som helhet. Skål!

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FILMIKAMAR­I
FOTO: ?? Gilles Lellouche underhålle­r på ett bröllop på ett slott utanför Paris.
FILMIKAMAR­I FOTO: Gilles Lellouche underhålle­r på ett bröllop på ett slott utanför Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland