Hufvudstadsbladet

Ändå blir det fel

Paret i veckans inhemska premiär må få alla rätt på lotto, men som film betraktad blev det inte många rätt.

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA/KOMEDI

Alla rätt

Regi: Lenka Hellstedt. Manus: Jenny Dahlström och Lenka Hellstedt, efter en roman av Anna-Leena Härkönen. Foto: Robert Nordström. I rollerna: Elsa Saisio, Antti Luusuaniem­i, Jenni Kokander, Malla Malmivaara, Pirjo Lonka.

Blir man lycklig av pengar? Går det att låtsas som om ingenting med fickor som står i brand och med miljoner på bankkontot?

Där några av frågeställ­ningarna i Lenka Hellstedts Alla rätt (Kaikki oikein), en på många sätt modern dramakomed­i som hämtat sin inspiratio­n ur en roman av AnnaLeena Härkönen.

Det handlar om Eevi Puttonen (Elsa Saisio), en grå mus som till vardags jobbar i en skönhetssa­long. Lönen är inget vidare och ofta drar det ihop sig till långa dagar, men åtminstone kan Eevi luta sig tillbaka på kärleken.

Därhemma, i hyreslänga­n, väntar musikern och äkta mannen Kari (Antti Luusuaniem­i), en baddare på makaronilå­da. Men annars är det lite si och så med utropsteck­nen, det har faktiskt gått fyra år sedan förra semesterre­san (till Bulgarien).

Sedan går det som det går, att Eevi lyckas pricka in sju rätt på lotto. Men det som enligt gängse logik borde utmynna i en nystart med leva lyckliga i alla sina darvibbar utvecklar sig så småningom till en regelrätt mardröm.

För trots att Eevi och Kari inlednings­vis kommer överens om att hålla låg profil är det bara en tidsfråga innan det börjar slira. In i bilden kommer såväl Thailandss­emestrar som cityjeepar, detta utan att kärleken hänger med i svängarna.

En besvikelse

Stilistisk­t sett är det fråga om en dramakomed­i, en film som hävdar att gräset inte nödvändigt­vis är grönare på andra sidan staketet.

I den meningen kanske man kunde tala om en syskonfilm till Johanna Vuoksenmaa­s Uppsving, Nousukausi, där klassresan förvisso är den omvända.

Fast särskilt kvickt och roligt blir det ju aldrig. Och som satir över det nyrika fyrk finnsstuke­t lossnar det bara inte, nog för att det i filmen finns massor av läckra uppslag.

Så väljer Kari att med sina pengar spela in en skiva – och förlägga releasepar­tajet till ett folktomt Tavastia. Kunde ha blivit nåt, liksom sekvensen med handlingen förlagd till ett galleri som specialise­rat sig på modern konst (ett potentiell­t investerin­gsobjekt).

Men det mesta fuskas bort och det på ett sätt som det inte slår gnistor om heller på det dramatiska (läs: romantiska) planet.

Resultatet är en platt och trubbig, förvånansv­ärt anonym, sak som de facto lovar mera än den ger.

 ?? FOTO: SOLAR FILMS ?? Elsa Saisio och Antti Luusuaniem­i kommer överens om att fortsätta leva som vanligt efter lottovinst­en.
FOTO: SOLAR FILMS Elsa Saisio och Antti Luusuaniem­i kommer överens om att fortsätta leva som vanligt efter lottovinst­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland