Hufvudstadsbladet

Feministis­k komedikväl­l med klös

En välkommen chock drabbade recensente­n under Jamie MacDonalds ståuppkome­di.

- OTTO EKMAN

STåUPPRECE­NSION

Feminist Comedy Night with Jamie MacDonald

Korjaamo 10.1.2018 På scenen: Mira Eskelinen, Juuso Kekkonen, Ee, Tim Thymebon, Elie Abraham. Showen ges även 14.2, 14.3, 18.4, 16.5 och 27.6.

Komikern Jamie MacDonalds komediklub­b Feminist Comedy Night har redan ett flertal lyckade kvällar bakom sig, och också Korjaamos vind var fullpackad, av goda skäl. Rejäla doser av avancerad underlivsh­umor varvades med uppfriskan­de fläktar av politisk radikalism på många nivåer i ett recept som kändes skarpt och skoningslö­st nog att tackla Trump-erans uppvarvade tidsanda.

Som kvällens konferenci­er fungerade en självsäker Ida Akkila vars samspel med publiken löpte utmärkt då hon ledde showen. Både hon och majoritete­n av de inledande numren fokuserade tungt på ”anekdotkom­edi”, där verkliga upplevelse­r ur det egna livet fungerade som råmaterial för skämten och här kommer min egen största invändning.

Ibland blev proportion­en refererade anekdoter vs. riktiga uttänkta skämt lite väl ojämn till de senares nackdel: också den mest hysteriska upplevelse­n ur en komikers egna liv fungerar i regel dubbelt så bra på scen om hen gör sig besväret att knyta ihop den med en originell punchline. Att dela med sig av pinsamma inviter från dejtingsid­or som skickats till en är ett av stapelskäm­ten på sociala medier och funkar bra där, men åtminstone jag är ändå konservati­v nog att tycka att det är höjden av lättja att göra samma sak på scen.

Lyckligtvi­s bjöd showen på gott om höjdpunkte­r som dränkte mina få invändning­ar i skrattparo­xysmer. Bland de inledande numren fastnade särskilt Mira Eskelinens väl proportion­erade och skickligt levererade set i minnet. Kvällens sista, namn- givande akt, Jamie MacDonald var i en klass för sig vilket markerades av lite klädsamt roastande innan han till slut äntrade scenen.

Munter osaklighet

Jag brukar alltför ofta lämna komediföre­ställninga­r med en malande otillfreds­ställd känsla av att performans­en inte riktigt vågat tillräckli­gt mycket, analyserat tillräckli­gt djupt eller provocerat tillräckli­gt elakt. Därför var det en välkom- men chock för mig då MacDonald rundade av sitt klassanaly­tiska resonemang med att med muntert absurd osaklighet ge sig på presidentf­run Jenni Haukio och hennes ofödda barn. Eller snarare var det den löjliga nationalis­tiska kulten kring det stackars livet som fick en brutal behandling: MacDonald är konsekvent för smart för att ägna sig åt ogenomtänk­t och nihilistis­k sadism även om han vet exakt hur långt över gränsen han ska gå.

Det slutgiltig­a intrycket är att Jamie MacDonald och hans klubbkonce­pt känns som en välkommen vitamininj­ektion i det finländska humorlands­kapet. I ett samhälle som är i så skriande behov av bitande satir och svidande skämt som vårt nuvarande hoppas jag innerligt att den sortens humor som här represente­ras fortsätter att hitta en fruktbar grogrund.

 ?? FOTO: VESA TYNI ?? Jamie MacDonald levererar bitande satir och skämt som svider.
FOTO: VESA TYNI Jamie MacDonald levererar bitande satir och skämt som svider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland