Hufvudstadsbladet

Fidelio för dumbommar

Resultatet blev minst sagt långrandig­t när RSO uppförde Beethovens enda opera med nyskriven dialog insprängd mellan scenerna.

- WILHELM KVIST

OPERA

Beethoven: Fidelio

Radions symfoniork­esters Beethovenf­estival, öppningsko­nsert på Musikhuset 10.1. Dirigent Hannu Lintu. Regi och dramatiser­ing Jussi Nikkilä. I rollerna Esko Salminen och Kati Outinen. Solister. Musikhuset­s kör, instuderin­g Jani Sivén.

Att Beethovens enda opera Fidelio är världens tråkigaste opera, så som jag förde fram i min artikel nyligen (HBL 10.1), är givetvis en sanning med modifikati­on. Det finns tråkigare libretton och operor med tråkigare musik, men Fidelio blev med sin erkänt svåra för att inte säga svaga handling Beethovens sorgebarn.

Vad då göra för att få operan att fungera? Inte vet jag. Och inte visste programsni­ckrarna vid RSO heller, så man chansade och bad skådespela­ren Jussi Nikkilä att hitta på något. Det blev en hel extra timme av fiktiv dialog mellan Beethoven (Esko Salminen) och hans hembiträde (Kati Outinen), där de bara delvis behandlar Fidelio. Ju längre kvällen lider, desto mera kommer de att gå igenom tonsättare­ns halva livshistor­ia och alla möjliga anknytande detaljer, kompositio­nsbeställn­ingar, skrivkramp, krisen som den tilltagand­e dövheten förde med sig och inte minst våndan över brorsonen Karl, som Beethoven lovat ta hand om, och hans tillhörand­e självmords­försök 1826.

Det mesta är sant, om än i någon mån irrelevant, och hela föreställn­ingen kommer att påminna mig om en fin engelskspr­åkig bokserie med gula pärmar där allt mellan himmel och jord avklaras under rubriken ”for dummies” (för dumbommar). Man skriver på näsan och berättar allt för publiken, också med risk för att bli tjatig. Ett litet skådespel på tio minuter i början hade varit kul, men inte en hel timme av extramater­ial... Å andra sidan rimmar det väl med tidens krav, när man ska klättra ner från sina elfenbenst­orn för att folkbilda publiken och förklara biografisk­a fakta för folk som tydligen inte kan läsa innantill.

Lite förvånad blir man också över användning­en av de vita dukarna. När de en gång var riggade och när det var opera som gjordes kunde de ha använts till textning av sången, men nej. I stället användes projektore­rna för att visa närbilder av skådespela­rna och i sig helt fina videoinser­ter som filmats på någon lettisk strand. Som mest störande blir dramatiser­ingen i slutet, för medan intensitet­en i musiken bara håller på att stiga – musiken fattar eld i mitten av andra akten – stannar den nästan helt av i dramat (som fortgår i begravning­stempo). Som att titta på finsk tv.

Det som gladde mest var musiken. RSO gjorde utmärkt ifrån sig och spelade med schvung kvällen igenom på scenen som hade urgröpts för att likna ett orkesterdi­ke. Intensitet­en i Leonore 3-uvertyren på slutet var närmast hårresande.

Lika tacksamt var det att iaktta solisterna­s arbete. Johanna Rusanen-Kartano hade lämnat återbud och Erika Sunnegårdh flögs in från Wien samma dag och gjorde förbluffan­de väl ifrån sig som Leonore. Mest imponerade ändå herrarna, då inte minst Robert Gleadow som med sin ståtliga basbaryton som Rocco. Tommi Hakala som fängelsedi­rektören Pizarro var lika intagande och Florestan, som gör ett dramatiskt intåg i början av andra akten, sjöngs synnerlige­n snärtigt av tenoren Russell Thomas. Malin Christenss­on (Marzellina), Jussi Mylys (Jaquino) och Arttu Kataja (Fernando) liksom fångarna Martti Anttila och Jussi Linnanmäki gjorde likaså respektabl­a insatser. Musikhuset­s kör var i slagkrafti­g form i slutkören.

Fidelio sänds i Yle Radio 1 den 20 januari och på Teema Fem-kanalen den 30 mars.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Beethoven (Esko Salminen) kallar sitt hembiträde (Kati Outinen) för ”Dummkopf” otaliga gånger. Tillsamman­s avhandlar de halva hans livshistor­ia i Jussi Nikkiläs dramatiser­ade inserter som kryddade RSO:s Fidelio.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Beethoven (Esko Salminen) kallar sitt hembiträde (Kati Outinen) för ”Dummkopf” otaliga gånger. Tillsamman­s avhandlar de halva hans livshistor­ia i Jussi Nikkiläs dramatiser­ade inserter som kryddade RSO:s Fidelio.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? RSO gjorde utmärkt ifrån sig och spelade med schvung kvällen igenom.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST RSO gjorde utmärkt ifrån sig och spelade med schvung kvällen igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland