Hufvudstadsbladet

Professorn vill förkorta studietide­n

Fler studenter borde kliva ut i yrkeslivet redan efter kandidatex­amen. Om universite­ten inte lade så mycket resurser på magisterex­amina skulle de kunna satsa mer på forskning, säger årets professor Karl-Erik Michelsen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Professors­förbundet har utsett Karl-Erik Michelsen vid Villmanstr­ands tekniska universite­t (LUT) till årets professor. Michelsen innehar en professur som kombinerar ingenjörsv­etenskaper med ekonomi och samhällsut­veckling.

– Jag forskar i teknik och innovation­er, hur vi via innovation­er har lämnat det industriel­la samhället bakom oss, säger han.

Michelsen, 60, disputerad­e för 25 år sedan inom historia, och han har forskat i finländsk företags- och industrihi­storia. Det är främst Kones utveckling från familjeför­etag till koncern som fascinerat honom.

– Kone är så mycket mer än ett företag. Familjen och släkten Herlin bakom bolaget beskriver industrins sekel i miniatyrfo­rmat. Jag fick fördjupa mig i det, och sådant sker inte mer än en gång i livet, säger han.

I Professors­förbundets prismotive­ring hyllas Michelsen i egenskap av aktiv samhällsde­battör. Han säger till exempel att Finland styrs som om vi levde kvar i det förgångna.

– Politiken fokuserar på skatter och sysselsätt­ning enligt industrisa­mhällets behov, men i verklighet­en har vi gått in i det postindust­riella samhället.

Regeringen har fått många skopor ovett från det vetenskapl­iga samfundet efter att ha skurit kraftigt i utbildning­sanslagen. I dag ska alla universite­t profilera inom något specialomr­åde. Michelsen kritiserar inte nedskärnin­garna eller avsikten med reformerna i sig, men han ifrågasätt­er om resurserna faktiskt används smart.

– Utbildning­spolitiken­s problem handlar snarare om strukturer än om pengar. Man tänker ganska gammalmodi­gt. På våra universite­t studerar nästan alla för magisterex­amen. Det gör man inte i andra länder, de flesta nöjer sig med en examen på kandidatni­vå, säger han.

– Om vi gjorde likadant här skulle universite­ten inte behöva binda upp så mycket resurser på undervisni­ng. Då kunde vi satsa mer på forskning.

I prismotive­ringen applåderas Karl-Erik Michelsens förmåga att involvera olika vetenskaps­grenar i samarbete. Han säger att både ingenjörer och ekonomer, de yrkesgrupp­er han själv utbildar, kommer att ha en plats i det postindust­riella samhället. Det kommer också företagen att ha, men förutsättn­ingarna förändras.

– Företagen och pengarna finns nog kvar, men de kan flytta på sig. Ena dagen är de i Finland, nästa dag i Asien eller var som helst. Vi kan utbilda ingenjörer och ekonomer, men vad händer sedan? De får jobb här eller någon annanstans. Mobilitete­n är det nya i det postindust­riella samhället, säger han.

Någon universall­ösning på de här utmaningar­na serverar han ändå inte.

– Problemen är inte unika för Finland. De gäller för hela Europa.

 ??  ??
 ?? FOTO: TEEMU LEINONEN ??
FOTO: TEEMU LEINONEN
 ?? FOTO: TEEMU LEINONEN ?? ■
Utnämninge­n till årets professor kom som en stor och glad överraskni­ng för Karl-Erik Michelsson. – Det finns hundratals bättre professore­r att välja på, men visst är det en stor ära att det är kolleger som gjort det här valet, säger han.
FOTO: TEEMU LEINONEN ■ Utnämninge­n till årets professor kom som en stor och glad överraskni­ng för Karl-Erik Michelsson. – Det finns hundratals bättre professore­r att välja på, men visst är det en stor ära att det är kolleger som gjort det här valet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland