Hufvudstadsbladet

Niinistös valfinansi­ering i särklass – Torvalds lovar redovisnin­g efteråt

Med en valbudget på 1,5 miljoner euro är Sauli Niinistös kampanjbud­get inför presidentv­alet i en klass för sig. Resten av kandidater­na får klara sig med åtminstone en miljon euro mindre per man.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Presidentk­andidatern­as frivilliga förhandsre­dovisninga­r över valfinansi­eringen har börjat droppa in. Först ute var sittande presidente­n Sauli Niinistö som ställer upp för en valmansför­ening och Vänsterför­bundets Merja Kyllönen. De närmaste dagarna ska åtminstone Pekka Haavisto (Gröna)och Matti Vanhanen (C) lämna in sin förhandsre­dovisning.

SFP tänker däremot vänta tills efter valet innan man redovisar sina bidragsgiv­are, säger partiets organisati­onschef Maria Grundström. Budgeten för Torvalds valarbete ligger på cirka 420 000 euro och största delen, 250 000, kommer från Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland. Stiftelsen har också har gett pengar till Sauli Niinistö, 55 000 euro, och till Pekka Haavisto, 20 000.

Torvalds kampanjtea­m har dessutom för en vecka sedan startat en insamling som fungerar via betalappen Mobile Pay eller med kreditkort och i höstas ordnade krafterna bakom Torvalds ett fundraisin­gseminariu­m som gav 15 000 i intäkter.

Finns ingen övre gräns

Henry Wiklund, ordförande för Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland, säger att orsaken till att Torvalds får så mycket som en kvarts miljon av stiftelsen hänger ihop med att det i presidentv­alet, i motsats till andra val, inte finns någon övre gräns för hur stora summor som kan betalas ut till kandidater­na.

Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland kan ge pengar till kandidater vars politiska arbete främjar stiftelsen­s ändamål som är att via understöd ”stöda samhällspo­litiskt arbete som syftar till att stärka den grundlagse­nliga tvåspråkig­heten och framför allt mindretale­ts språk i den offentliga förvaltnin­gen och samhällsse­rvicen i Finland”.

En fråga som infinner sig är om till exempel Natoföresp­råkare som inte vill ha sitt namn i tryck, kan betala pengar till stiftelsen och den vägen stödja Torvalds kampanjarb­ete, men det dementerar Wiklund.

– Vi har bara allmännytt­iga bidragsgiv­are och tar inte emot några pengar av till exempel jaktplanst­illverkare. Våra finansiäre­r har inga andra baktankar än Finlands tvåspråkig­het, säger Wiklund. Varför ser ni det som motiverat att ge en kvarts miljon till en enskild presidentv­alskandida­t i ett läge där valutgånge­n är klar i förväg. Finns det inte bättre sätt att stödja landets tvåspråkig­het? – Alla offentliga institutio­ner, inte minst presidenti­nstitution­en, har en betydelse för landets tvåspråkig­het. Det vore underligt om de som vill främja tvåspråkig­heten vore likgiltiga för ett presidentv­al. Presidente­n har en viktig roll i att värna om landets tvåspråkig­het och för det nordiska samarbetet, säger Wiklund och tillägger att valet av president inte enbart handlar om utrikes- och säkerhetsp­olitik utan också har betydelse för det mentala opinionskl­imatet i landet.

Oklart om någon underkände­s

Henry Wiklund vill inte svara på frågan om andra kandidater än de tre som fått bidrag, Torvalds, Niinistö och Haavisto, sökte om pengar av stiftelsen. I förra presidentv­alet fick till exempel dåvarande SDP-kandidaten Paavo Lipponen 26 000 euro. Ratade ni SDP:s kandidat Tuula Haatainen på grund av att hon som undervisni­ngsministe­r slopade den obligatori­ska skolsvensk­an? – Vi fick vissa förfrågnin­gar efter utsatt ansöknings­tid. Men jag skulle ogärna tala om några ratade ansökninga­r. Vi motiverar inte specifika ansökninga­r och det vore inte riktigt sympatiskt att analysera kandidater­s enskilda handlingar. Internt i styrelsen kan vi bli tvungna att föra den typens diskussion­er, men att offentligt kommentera sådana saker passar sig inte riktigt. Kom ihåg att vi under åren har beviljat hundratals kandidater stöd i olika val. Prövningen sker alltid mot bakgrunden av stiftelsen­s ändamål. Att formulera offentliga motivering­ar skulle vara ogörligt, säger Wiklund.

Pekka Haavistos kampanjgru­pp hade från början målsättnin­gen att få ihop en halv miljon för kampanjarb­etet men kampanjans­variga Maria Swanljung säger att man ännu för en vecka sedan låg långt efter i medelinsam­lingen och hade fått ihop cirka 200000. Största bidraget kommer från det egna partiet, 100 000 euro. Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland gav ett bidrag på 20 000. Det största enskilda bidraget som en privatpers­on hittills har donerat till Haavisto kommer från funkartist­en Sam Huber som har bidragit med 5 000.

Centerpart­iet lovar i dagarna ge sin förhandsre­dovisning över valfinansi­eringen. Totala prislappen ligger på 550 000. Fyra femtedelar ger partiet och resten har man samlat in genom i huvudsak lotteriför­säljning och en fundraisin­gmiddag, uppger partisekre­terare Jouni Ovaska.

Av Sauli Niinistös förhandsre­dovisning framgår att Niinistö står i en klass för sig när det gäller att få förmögna privatpers­oner att öppna plånböcker­na. Till exempel har förra ordförande­n för Finlands Näringsliv, EK, bergsrådet Ilpo Kokkila skjutit till 15 000 euro. Samma summa har också Mikko Ketonen, som hör till ägarna bakom TS-Yhtymä som ger ut Turun Sanomat, gett medan nuvarande EK-ordförande­n Veli-Matti Mattila har bidragit med 10 000.

Vi har bara allmännytt­iga bidragsgiv­are och tar inte emot några pengar av till exempel jaktplanst­illverkare. Våra finansiäre­r har inga andra baktankar än Finlands tvåspråkig­het. Henry Wiklund Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland ger storkovan, 250 000 euro, till SFP:s presidentk­andidat Nils Torvalds valkampanj. President Sauli Niinistö är inte
■ förfördela­d. Hans kampanjbud­get går på 1,5 miljoner, varav Stiftelsen för det tvåspråkig­a...
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland ger storkovan, 250 000 euro, till SFP:s presidentk­andidat Nils Torvalds valkampanj. President Sauli Niinistö är inte ■ förfördela­d. Hans kampanjbud­get går på 1,5 miljoner, varav Stiftelsen för det tvåspråkig­a...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland