Hufvudstadsbladet

Vi pojkar spelade fotboll

- CARL APPELBERG

När jag åker buss eller spårvagn i dessa dagar ser jag nästan alltid att de flesta medresenär­er sitter och stirrar och petar på sina mobiltelef­oner eller andra små plattor. Också små barn gör det med samma intensitet. Jag har förstått att barn och ungdom mest umgås via nätet. Men kan de leka med varandra?

I min barndom på 30-talet var man praktiskt taget tvungen till det. Internet, mobiltelef­oner och television­er fanns kanske i scifi-författarn­as vildaste fantasier, men de flesta hade inte ens radio. Till mitt hem anskaffade­s radioappar­at först 1940 för krigsnyhet­ernas skull, andra världskrig­et pågick för fullt. Linjetelef­on hade vi i alla fall.

Vad hade vi barn då för oss? Hemma läste föräldrarn­a sagor för oss tills vi lärde oss läsa själv. De flesta böcker vi hörde och senare läste är numera förbjudna, åtminstone i Sverige, för de är grymma och rasistiska, såsom Max och Moritz, Drummelpet­ter, Lilla svarta Sambo och inte att förglömma Bröderna Grimms sagor. Jag var förresten en riktig bokmal.

I övrigt lekte vi med varandra, lekar som kurragömma, nata, eget namn i boken och senare rövare och poliser eller vita och indianer. Pojkar lekte med bilar och tennsoldat­er, flickor lekte med dockor och dockhus och hoppade rep och barbi, det som i Sverige kallas hoppa hage.

Vintertid åkte vi kälke och skidor och de flesta åkte skridsko. Vi började med nurmare, det var järnskenor som fästes direkt på skidkängor­na och fick sitt smeknamn efter tillverkar­en Nurmi. Sedan blev det riktiga hockare, alltså hockeyskri­dskor. Skidorna var av rent trä och tjärade undertill, bindningar­na bestod av breda gummiband som spändes runt hälen. Om någon tänkte åka slalom fick den bege sig till backen i Grankulla.

Under sommarhalv­året spelade pojkarna fotboll, men det gjorde inte flickorna, de spelade mest brännboll, en föregångar­e till dagens boboll. Idrotten spelade en stor roll för pojkarna och en mindre för flickorna. Det handlade om ren amatöridro­tt, betald proffsidro­tt var ett ganska okänt begrepp för oss.

Könsroller­na spelade en viktig roll från första början. Pojkar skulle inte gråta, det var ”omanligt”, men det fick flickor göra. Flickor skulle hjälpa till i hushållet, det behövde pojkarna inte göra. Man tog modell efter de vuxna.

Skulle jag vilja ha de tiderna tillbaka? Nix, så nostalgisk är jag inte, men lite semester från den digitala och elektronis­ka världen skulle inte skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland