Hufvudstadsbladet

Roponen på väg på sitt femte OS

Riitta-Liisa Roponen minns inte ens hur många FM-guld hon har vunnit.

-

Riitta-Liisa Lassila, 23, debuterade i OS i Salt Lake City 2002. Nu är Riitta-Liisa Roponen på väg mot sitt femte OS, om en knapp månad i Pyeongchan­g.

– Jag har inte känt av någon press. Klart jag gärna hade varit i bättre form i december och redan blivit uttagen till OS, men jag har hela tiden litat på att jag hinner ge formbesked före OS, säger Roponen efter att ha säkrat sitt fjortonde (?) FM-guld, på bravursträ­ckan 10 km fritt i Vanda. – Kan så vara. Minns inte. Hon distansera­de Laura Mononen med tio sekunder, medan trean Susanna Saapunki var nästan en halv minut bakom. Men de främsta inhemska namnen Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski lyste med sin frånvaro.

– Svårt att veta hur hårt Kerttu och Krista hade gått. Var och en har sin egen tävlingspl­an och i dag av- gjorde vi FM-medaljerna, säger Roponen.

Skiathlon i dag

Roponen har inte tävlat sedan i mitten av december, då hon tog placeringa­rna 23 och 25 i världscupe­n i Toblach – frånsett ett par nationella tävlingar i Brahestad och Haapavesi. Annars har hon bara tränat hemma i Uleåborg.

– Det var bra träning att köra ett par fem kilometers lopp. Det gick fort. Den ena femman gick på tolv minuter.

– Här syntes det förstås att jag inte tävlat på ett par veckor. Men det är inte helt fel om man vinner FM-guld.

Hon tänker också delta i dagens skiathlon, en av Roponens favoritdis­tanser och en potentiell OS-sträcka. Sträckorna i FM är dock förkortade till 2x6,6 km.

– Det finns säkert många som är sugna att hålla högt tempo, åtminstone under den klassiska sträckan. Jag hoppas på en bra och balanserad insats.

Kompromiss­er

Förra säsongen var en enorm besvikelse för Roponen, som tvingades till en akut ryggoperat­ion och missade hemma-VM i Lahtis. Den här vintern har ryggen inte förorsakat besvär, men hon har tvingats göra en del kompromiss­er.

– Jag har inte kunnat göra allt som jag hade velat göra. Jag kan till exempel inte köra styrketrän­ing för benen på gymmet. Jag har försökt kompensera bland annat genom att köra mera intervallt­räning.

– Delvis därför har det tagit lite längre att finna skärpan i benen. Mina ben har inte fungerat som de ska i tävlingarn­a hittills, men jag tror att det tar sig med fler tävlingsst­arter.

Efter FM åker Roponen hem för ett par dagar innan det bär av till världscupe­n i Planica. Därefter åker hon direkt på OS-läger till Seefeld.

Stafett i OS?

Om allt går väl finns Roponen bland de namn som olympiska kommittén presentera­r 24 januari. Hon är så gott som given på 10 km fritt - och skiathlon intressera­r också.

I stafett har Roponen vunnit två VM-guld, två VM-brons och ett OSbrons. I Pyeongchan­g konkurrera­r hon i praktiken med Laura Mononen om att få skida den tredje sträckan.

– Men jag tror det finns bättre skidåkare än mig för lagsprinte­n, säger Roponen och syftar på Pärmäkoski, Niskanen och Mari Laukkanen.

För tillfället är både Roponen och Aino-Kaisa Saarinen högaktuell­a för Finlands stafettlag. Det är få andra länder som har två 39-åringar i sitt lag i OS.

”Otroligt att vara med”

– Det skulle vara otroligt om jag ännu är på den nivån i den här åldern att jag får vara med i Finlands stafettlag. Jag skulle aldrig ha trott 2002 att jag ens är med i OS mera. Förhoppnin­gsvis kommer det yngre förmågor och blandar om, säger Roponen.

– Jag är tacksam för att fortfarand­e vara i bra form och få vara med – över att ens vara ett av alternativ­en för OS.

Roponens man och tränare Toni Roponen bedömer att hon kan knipa cirka 45 sekunder av sin tid på 10 kilometer när hon finner toppformen. Det beror förstås på banprofile­n, men i Toblach hade det inneburit sjunde plats på 10 km fritt.

– Skidåkning­en var inte så lätt i dag, så det måste gå att förbättra, säger Riitta-Liisa Roponen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Riitta-Liisa Roponen ledde i praktiken från start till mål i FM i Vanda.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Riitta-Liisa Roponen ledde i praktiken från start till mål i FM i Vanda.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland